Noviteti iz higijene.jpeg

Noviteti iz oblasti higijene

29. 03. 2024

Sastanak Sekcije za higijenu Srpskog lekarskog društva u organizaciji Instituta za higijenu Vojnomedicinske akademije održan je na VMA.
Pozdravljajući učesnike iz zdravstvenih ustanova u zemlji i regionu, načelnik Sektora za preventivnu medicinu VMA pukovnik prof. dr Srđan Lazić naglasio je istorijsku povezanost civilnog i vojnog zdravstva s obzirom na to da su vojni lekari učestvovali u formiranju zdravstva u našoj zemlji.
U uvodnom delu stručnog skupa održanog sa temom noviteta u preventivnom medicinskom radu, načelnik Instituta za higijenu VMA pukovnik dr Siniša Mašić govorio je o razvoju Instituta osnovanog 1945. godine, planovima, kapacitetima, dosadašnjim zadacima i rezultatima, ali i saradnji sa civilnim zdravstvenim ustanovama. Usledila su predavanja pripadnika Instituta za higijenu VMA i to potpukovnika dr sci med. Nikole Čikiriza koji je govorio o uticaju odeće od različitih materijala na fiziološke parametre u naporu, kapetana prve klase dr Sanje Lepić o uhranjenosti, navikama i znanju o ishrani zdravstvenih i nezdravstvenih radnika, potpukovnika dr sci med. Deniela Pešića o uticaju različitih klimatskih uslova na fiziološke parametre aktivne populacije, dok je predavanje mag. farm. med. biohem. Marine Peruničić Lučić obuhvatilo određivanje etanola u tečnim dijtetskim suplementima.
U zaključku, predsednik Sekcije za higijenu SLD prof. dr Aleksandar Ćorac, izrazio je zadovoljstvo susretom na VMA nakon dužeg vremena napomenuvši da su prikazani radovi dokaz potrebnog zajedničkog angažovanja u različitim oblastima, a susreti poput današnjeg način savladavanja širokog spektra znanja i temelj saradnje vojske i civilstva čime se zajednički doprinosi dobrobiti naroda.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas