207.jpg

NOVOSTI: Zbrinuli smo sve pacijente

02. 03. 2010

Beograd, 2. mart - VISOKA škola medicine Vojnomedicinske akademije postaće sastavni deo Univerziteta odbrane koji će biti osnovan do kraja meseca. Svi raniji pokušaji da se integrišemo u akademsku zajednicu Srbije nisu dali rezultate i učinili smo, uz pomoć Ministarstva odbrane, ono što smo morali. Sami školujemo potrebne kadrove. Naši studenti imaju obezbeđen posao i karijeru - kaže u intervjuu "Novostima" general-major profesor dr Miodrag Jevtić, načelnik Vojnomedicinske akademije, koja u utorak obeležava 166 godina postojanja.
General Jevtić kaže da je protekla godina bila uspešna: VMA je kadrovski ojačana i tehnološki osavremenjena, uspešno je odradila medicinsko obezbeđenje Univerzijade sa više od 10.000 učesnika. Naši pripadnici, u okviru medicinskog tima Vojske Srbije, aktivni su učesnici u mirovnoj misiji UN u Čadu pri norveškoj poljskoj bolnici i za rad, iskazanu stručnost i profesionalizam dobili su medalju norveškog ministra odbrane i priznanje UN. Vojnosanitetski pregled je uvršćen na SCIE listu najprestižnijih medicinskih časopisa i distribuira se u više od 100 zemalja. Dobra saradnja sa SPC krunisana je otvaranjem paraklisa - kapele na VMA.

* Profesor dr Tomica Milosavljević, ministar zdravlja, očekuje da se uskoro objedine dva zdravstvena osiguranja - civilno i vojno. Da li to menja nešto u poziciji VMA?

- To treba da se rešava između dva ministarstva - odbrane i zdravlja. Otvoreni smo za sve pacijente, ali smo prvenstveno usredsređeni na vojne osiguranike.

* Ipak, zahvaljujući povezivanju sa javnim zdravstvom, imate sve više posla?

- Prošle godine smo imali porast usluga za 10-20 odsto na svim nivoima. Najverovatnije je to posledica poverenja koje građani imaju u nas, ali i naše bolje organizacije. To je bila druga godina funkcionalnog povezivanja sa javnim zdravstvom. Prevazišli smo početne dečje bolesti. Ispunili smo sve ugovorene obaveze sa RZZO i uz ispunjavanje sve tri misije vojske spremni smo u svakom momentu da pomognemo zdravstvu Srbije dodatnim angažovanjem.

* Da li su iskorišćeni svi kapaciteti VMA?

- Popunjenost kapaciteta je 96,7 odsto. Nijedan pacijent nije vraćen iz VMA, osim kada može da bude zbrinut na prethodnom zdravstvenom nivou. VMA treba da rešava najteže slučajeve. Ambulantno je lečeno više od pola miliona pacijenata, uradili smo više od 25.000 hirurških intervencija, bolnički je lečeno više od 35.000, od kojih su 40 odsto civili. Uradili smo tri miliona dijagnostičkih procedura.

* Dokle je stiglo uključivanje VMA u naučnoistraživački sistem Srbije?

- To je u završnoj fazi. VMA ima 121 nastavnika - docenata i profesora i 219 doktora i magistara. To je veliko bogatstvo. Imamo odlične rezultate u naučnoistraživačkoj oblasti. U toku je realizacija 62 načna projekta, od kojih su 57 klinički.

* Mnogi lekari su, ipak, prethodnih godina napustili VMA.

- Izgubili smo mnogo kvalitetnih stručnjaka koji su otišli zbog malih plata ili nekih sistemskih rešenja u druge ustanove. One su dobile gotove stručnjake, koji je tek trebalo da se oduže sistemu koji je u njih ulagao. Mi smo morali da se oslonimo na mlađu generaciju. Srećom, ona je stasala u eminentne stručnjake.

* Koje službe ste ojačali?

- Revitalizovali smo mnoge službe. Kupili smo magnetnu rezonancu jačine tri tesle, novu angiosalu u kojoj mogu da se rešavaju i najsloženiji problemi u interventnoj kardiologiji i neurologiji, renovirali smo i osavremenili blokove funkcionalne dijagnostike na gastroenterologiji i pulmologiji, unapredili monitoring sistem na intenzivnoj nezi. To omogućava da radimo savremenije i da upoređujemo svoje rezultate rada sa evropskim. Prošli smo resertifikaciju standarda kvaliteta i akreditaciju pet laboratorija. Zahvaljujući tome svi naši medicinski nalazi se priznaju u Evropi i svetu.

SVI APARATI RADE

* KOLIKO ulažete u opremu?

- Aparati ne čine bolnicu. Najveći kvalitet je, ipak, čovek, stručnjak. U javnosti je vladalo mišljenje da VMA ima sve i da mi samo treba da dođemo na posao, a skoro 15 godina smo radili sa čim smo imali. Jedino po čemu smo se razlikovali od drugih je da kod nas nijedan aparat, a imamo ih više od 35.000, nikada nije stajao pokvaren. Zahvaljujući razumevanju Ministarstva odbrane krenuli smo i u tehnološku obnovu i sada smo tehnološki među najopremljenijima u regionu.
 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas