Bioinzenjerstvo 052015.JPG

O bioinženjerstvu i medicinskoj informatici

18. 05. 2015

Simpozijum o bioinženjerstvu i medicinskoj informatici u savremenoj dijagnostici i terapiji u organizaciji Instituta za medicinska istraživanja VMA i Medicinskog fakulteta VMA Univerziteta odbrane u Beogradu, a pod pokroviteljstvom BioEMIS TEMPUS projekta održan je na Vojnomedicinskoj akademiji. Otvaranju simpozijuma prisustvovali su predstavnici Univerziteta odbrane u Beogradu na čelu sa rektorom Univerziteta general-majorom prof. dr Mladenom Vurunom.
U uvodnoj reči zastupnik načelnika VMA pukovnik prof. dr Zoran Šegrt istakao je organizaciju ovog simpozijuma kao odličan primer međunarodne i evropske saradnje visokog školstva i nauke. Dodao je i da primene dijagnostičkih i terapijskih procedura zasnovane na upotrebi najsavremenijih tehničko-tehnoloških rešenja iz oblasti bioinženjerstva i medicinske informatike često presudno utiču na kvalitet lečenja, a da je prepoznavanje ove teme i ulaganje u nju neminovnost u savremenoj medicinskoj praksi.
Doprinos stručnog skupa koji je okupio veliki broj slušalaca medicinskog i nemedicinskog profila ogleda se u aktuelizaciji prepoznavanja bioinženjerstva i medicinske informatike kao jedne od najprogresivnijih interdisciplinarnih oblasti duboko utemeljene na najsavremenijim istraživanjima u polju medicine, inženjerstva i informatike.
Slušaocima su prezentovana glavna etička načela u primeni novih tehnologija u biomedicini, kao i mogućnosti upotrebe i zloupotrebe genetskog inženjerstva i biotehnologije u funkciji biološke odbrane i bioterorizma. Predstavljeni su takođe savremeni trendovi u protonskoj terapiji, primeni zvuka i oscilacija u medicinskoj dijagnostici i primeni neinvazivne transkranijalne magnetne i električne stimulacije u cilju unapređenja kognitivnih potencijala. Posebnu celinu činila su predavanja o primeni lasera u urologiji, dermatologiji, laringologiji, kao i primeni excimer lasera u kornealnoj refraktivnoj hirurgiji, a deo simpozijuma se odnosio na domaća iskustva u primeni principa savremene robotike u medicini. U završnom delu simpozijuma bilo je reči i o primeni bioinformatike u molekularnoj medicini, ali i o mogućnostima softverske simulacije fizioloških procesa.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas