Slovenija102017.jpg

O lečenju hroničnih rana sa slovenačkim lekarima

23. 10. 2017

Zdravstveni radnici iz Republike Slovenije u cilju razmene iskustva iz oblasti lečenja hroničnih rana boravili su u stručnoj poseti Vojnomedicinskoj akademiji.
Načelnik Klinike za plastičnu hirurgiju i opekotine VMA pukovnik prof. dr Nenad Stepić u uvodnom obraćanju zahvalio se na interesovanju za posetu Vojnomedicinskoj akademiji i rekao da je oblast prevencije i tretmana hroničnih rana neopravdano često banalizovan problem jer je, gledano sa aspekta socijalnih i ekonomskih problema ove vrste pacijenata, u pitanju teška patologija koja dobija na značaju u savremenom svetu. Naglasio je takođe da se svi modaliteti lečenja hroničnih rana ne mogu svesti pod jednu specijalnost, iako se uglavnom dodeljuju specijalizaciji plastične hirurgije. Kako je naveo, potreban je funkcionalan multidisciplinarni tim koji sačinjavaju lekari različitih specijalnosti uključujući neophodan srednji medicinski kadar i da je to osnovni postulat kojeg se VMA pridržava u lečenju hroničnih rana.
U nastavku događaja kroz predavanja lekara Centra za hiperbaričnu medicinu, Klinike za plastičnu hirurgiju i opekotine i klinika za grudnu i kardiohirurgiju predstavljeni su način organizacije i deo dosadašnjih rezultata i aktivnosti u tretmanu hroničnih rana na Vojnomedicinskoj akademiji. U cilju moguće interkliničke saradnje i razmene stručnog iskustva, pripadnici slovenačkih bolnica imali su priliku da predstave i svoje rezultate u ovoj oblasti medicine.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas