503.jpg

O radiološkoj dijagnostici melanoma

16. 12. 2016

Sastanak o dijagnostičkim dilemama u lečenju melanoma u organizaciji Sekcije za radiološku dijagnostiku Srpskog lekarskog društva i Instituta za radiologiju Vojnomedicinske akademije održan je na VMA.
Uvodno predavanje o savremenoj dijagnostici melanoma održala je načelnica Klinike za kožne i polne bolesti VMA prof. dr Lidija Kandolf Sekulović. Prisutne je upoznala sa istorijatom i napretkom dijagnostike i lečenja melanoma. Kako je rečeno, ovaj malignitet sa 500 novih slučajeva godišnje u našoj zemlji, u zavisnosti od stepena klasifikacije zahteva i brojnije radiološke procedure, od ultrasonografije kao pripreme za biopsiju limfnog čvora stražara do kompjuterizovane tomografije u cilju uočavanja metastatskih promena. Naglašeni su takođe multidisciplinarnost za lečenje u skladu sa evropskim smernicama, individualan pristup svakom pacijentu, ali i mesto specijaliste radiologije u konzilijarnom timu za melanom.
U nastavku događaja bilo je reči o radiološkim procedurama i regionalnim manifestacijama metastatske bolesti. Radiolozi VMA prof. dr Dara Stefanović, ppuk. asist. dr Dejan Kostić i major mr sc. med. Ivan Ženilo uz brojne primere iz kliničke prakse Instituta za radiologiju VMA govorili su o najčešće uočavanim promenama na telu pacijenata. Predavanja su bila posvećena karakteristikama metastatskih promena, od ciljano pregledanih limfnih čvorova preko grudnog koša, gastrointestinalnog trakta do neurohirurških promena itd, koje neretko mogu biti atipične, a posebno su važne u situacijama kada melanom nije primarno lečeno oboljenje.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas