prof.dr_Ljiljana_Tukic.jpg

O transplantaciji matičnih ćelija hematopoeze

02. 11. 2012

Simpozijum posvećen novitetima iz oblasti transplantacije matičnih ćelija u organizaciji Klinike za hematologiju Vojnomedicinske akademije održan je danas na VMA.
Načelnik Klinike za hematologiju prof. dr Ljiljana Tukić je u uvodnoj reči prisutnima predstavila istorijat i programe transplantacija matičnim ćelijama do sada realizovanih na VMA, a njeno predavanje tokom simpozijuma bilo je posvećeno savremenom pristupu u lečenju akutne limfoblastne leukemije.
prof. dr Nikolaus KregerZapaženo predavanje održao je prof. dr Nikolaus Kreger (Nicolaus Kröger) iz univerzitetske bolnice u Hamburgu. Svetski priznati stručnjak iz ove oblasti govorio je o prevenciji odbacivanja transplantirane koštane srži (graft versus host disease - GvHD) od srodnih i nesrodnih donora i ovom prilikom izložio i rezultate istoimene studije.
U nastavku simpozijuma predavanje o hemobiologiji, izvorima i ex vivo manipulaciji matičnim ćelijama održao je prof. dr Bela Balint, o sekundarnoj alogenoj transplantaciji matičnih ćelija hematopoeze kao terapijske opcije govorila je prof. dr Dragana Stamatović, a o oblicima transplantacije matičnih ćelija u lečenju akutne mijeloidne leukemije izlagala je dr Marija Elez.
Skup posvećen lečenju matičnim ćelijama, koje se primenjuje u lečenju niza malignih oboljenja, dopunjen je i nizom drugih kvalitetnih predavanja lekara iz Klinike za hematologiju VMA.
 
Beograd, 2. novembar 2012. godine

 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas