1351.jpg

O vitaminima u ishrani na VMA

21. 03. 2012

Kurs na temu „Prisustvo vitamina u ishrani“ u organizaciji Instituta za higijenu Sektora za preventivnu medicinu Vojnomedicinske akademije održan je 20. marta 2012. godine na VMA. Od predavača sa VMA prof. dr Sonja Radaković održala je predavanje na temu „Hidrosolubilnim vitaminima“ , doc. dr Slavica Rađen na temu „Liposolubilni vitamini“ i dr sci. Zorica Basić na temu „Mogućnosti savremenih metoda za određivanje sadržaja vitamina u hrani“.
 
Osnovni cilj kursa bio je da zdravstvenim radnicima svih struka pruži odgovarajuća znanja iz oblasti nauke o vitaminima i ishrani. Posebno je ukazano na nove aspekte vezane za redefinisanje dosadašnjih preporuka za unos pojedinih vitamina, povezanost unosa hranom i bezbedne primene dodataka ishrani. Lekari sa VMA upozorili su da u 21. veku način života i ishrane postaje provokacija za zdravlje zato što ljudi imaju ili premalo izbora ili prave ozbiljne greške u izboru kako načina života tako i ishrane. Odsustvo umerenosti dovodi do masovnih nezaraznih bolesti, kao i do sve veće potrebe za dijetarnom intervencijom.
 
Među gostima predavačima bili su mr sci. Dušan Obradović iz „Galenike“, koji je predavanje na temu „12 vitamina ili više“ ilustrovao brojnim primerima, kao i doc. dr Brižita Đorđević sa Farmaceutskog fakulteta u Beogradu koja je opširnije govorila o uticaju termičkog tretmana na primenu vitamina.
 
Beograd, 21. mart 2012. godine 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas