Obelezen Dan Sanitetske sluzbe.JPG

Obeležen Dan Sanitetske službe

30. 07. 2014

Svečanost povodom 30. jula, Dana Sanitetske službe, održana je danas u amfiteatru Vojnomedicinske akademije. Skupu su, pored domaćina, prisustvovali ministar odbrane Bratislav Gašić i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković sa članovima kolegijuma.
Čestitajući praznik pripadnicima te službe, ministar Gašić je istakao da tradicija duga 175 godina, uz to što imponuje, i obavezuje.
- Zato je važno da nastavimo da razvijamo sistem vojnog zdravstva. Nemamo prava na grešku jer naši građani to zaslužuju i to im dugujemo – naglasio je ministar odbrane podsećajući na bogatu tradiciju Sanitetske službe na ovim prostorima.
Prema njegovim rečima, kada kažete da ste vojni lekar, to ima posebnu težinu i podrazumeva ne samo znanje iz oblasti medicine, već i profesionalnost, požrtvovanost i posvećenost poslu, kao i svojim pacijentima koji se ne dele na vojne i civilne.
- To znaju svi građani Srbije, i oni koji se leče u nekom od vojnozdravstvenih centara, kao i oni kojima je vojni lekar došao u kuću u krajevima do kojih se teško dolazi. To znaju i ljudi u svetu gde naši medicinari učestvuju u multinacionalnim operacijama. Garant da će ta tradicija biti nastavljena su naši kadeti i kadetkinje Vojnomedicinske akademije, a prva klasa budućih vojnih lekara biće promovisana 2015. godine, što će biti veliki događaj za celokupan sistem – poručio je ministar odbrane.
Gašić je naglasio da smo svesni težine trenutka u kome živimo i radimo, pa se zato i ulažu napori da se izdvoji što više novca da bi tehnološki i kadrovski mogli da odgovorimo svim svetskim standardima u ovoj oblasti. Potvrda kavliteta je i to što strane delegacije, tokom posete našoj zemlji, obavezno posećuju VMA.
Načelnik Uprave za vojno zdravstvo brigadni general profesor dr Zoran Popović je istakao da je vojni sanitet bio i ostao jedan od najboljih delova naše vojske i uvek na raspolaganju našoj otaždbini.
-U protekloj godini, opet smo pokazali da smo uvek tamo gde je najteže. Našli smo se svakom pacijentu koji nam se obratio i išli do onih kojima je to bilo neophodno. U strašnim poplavama, koje su zadesile veći deo regiona, celokupan vojni sanitet je svoje zadatke obavljao na najbolji mogući način –istakao je general Popović.
U okviru današnje svečanosti, doc. dr Veljko Todorović predstavio je knjigu, čiji je jedan od autora uz drsc. med. Aleksandra Nedoka i prim. dr Branislava Popovića, „Srpski vojni sanitet u Prvom svetskom ratu“, koja je izdata u godini u kojoj se obeležava 100 godina od početka Prvog svetskog rata.
Kao i prethodnih godina, Uprava za vojno zdravstvo dodelila je priznanje za autorski poduhvat godine u oblasti medicinskih nauka pukovniku prof. dr Nebojši Joviću i prof. dr Zvonku Magiću za delo „Klinički značaj genetskih i epigenetskih promena u oralnim planocelularnim karcinomima“.
Za Dan Sanitetske službe određen je 30. jul, jer je na taj dan 1839. godine Ukazom Namesništva dr Emerih Lindenmajer postao prvi zakonski i ukazno postavljeni Načelnik srpskog vojnog saniteta.
 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas