456.jpg

Obeležen Dan Sanitetske službe Vojske Srbije

30. 07. 2008

Beograd, 30. jul - Dan Sanitetske službe Vojske Srbije svečano je obeležen u Domu garde Vojske Srbije u Topčideru. Svečanosti su prisustvovali ministar odbrane Republike Srbije Dragan Šutanovac sa saradnicima, ministar zdravlja prof. dr Tomica Milosavljević, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Zdravko Ponoš, predstavnici vojnodiplomatskog kora, načelnik VMA general-major prof. dr Miodrag Jevtić, nastavnici i načelnici organizacijskih celina, kao i glavni medicinski tehničari klinika i instituta VMA, rukovodioci vojnomedicinskih centara iz Niša, Novog Sada i Beograda, kao i univerzitetski profesori i veterani vojnog saniteta .
- Ovaj dan se obeležava u znak sećanja na 30. jul 1839. godine kada je na osnovu Ustava Kneževine Srbije i Uredbe o ustrojeniju garnizone vojske, postavljen prvi štabni doktor u Glavnom voenom štabu dr Emerih Lindenmajer – rekao je načelnik Uprave za zdravstvo Sektora za materijalne resurse Ministarstva odbrane brigadni general, doc. Dr Veljko Todorović..
Današnja vojna zdravstvena služba je savremeno, funkcionalno i dobro organizovana na više nivoa: primarnom (sanitetska odeljenja u jedninicama Vojske Srbije), sekundarnom (Vojna bolnica Niš, Centar vojnomedicinskih ustanova Beograd i Vojnomedicinski centar u Novom Sadu) i na tercijanom nivou (VMA).  
 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas