O melanomu 062016.jpg

Održan kurs o lečenju melanoma

02. 06. 2016

Kurs o interdisciplinarnom pristupu u lečenju melanoma u organizaciji Intersekcijskog odbora za melanom Srpskog lekarskog društva, Udruženja medikalnih onkologa Srbije, Klinike za kožne i polne bolesti i Klinike za plastičnu hirurgiju i opekotine VMA, održan je na Vojnomedicinskoj akademiji.
Tradicionalni stručni sastanak okupio je medicinske radnike različitih specijalnosti koji učestvuju u dijagnostici i lečenju melanoma sa ciljem unapređenja lečenja ovog maligniteta kože. Predavači sa Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, Instituta za patologiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Vojnomedicinske akademije, govorili su o melanomu sa aspekta genetike, imunologije, imunohistohemije, ali i o novostima u radiološkoj dijagnostici i metodama nuklearne medicine. Prisutni su imali priliku da čuju predavanje o gama nožu u tretmanu metastatskog melanoma, a predstavljena je i nova edukativna platforma o tumorima kože. U drugom delu skupa održane su radionice o prevenciji i ranoj dijagnozi, hirurškom lečenju, sistemskoj terapiji i histopatološkoj i molekularnoj dijagnostici melanoma.
Prema statistici, u Evropi se godišnje otkrije više od 100.000 slučajeva melanoma, a periodični samopregledi kože i pravovremeno obraćanje lekaru načini su da se ovaj najređi i najopasniji oblik raka kože otkrije u početnom stadijumu, od čega prvenstveno zavisi i uspeh lečenja.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas