Picture 220.jpg

Održan simpozijum oftamologije na VMA

21. 09. 2012

Simpozijum sa međunarodnim učešćem "Savremeni trendovi u oftalmohirurgiji", četvrti po redu, koji se tradicionalno organizuje svake druge godine, održan je danas, 21. septembra 2012. godine na Vojnomedicinskoj akademiji. Organizatori Simpozijuma su Klinika za očne bolesti VMA, Udruženje za kataraktu i refraktivnu hirurgiju Srbije i Vitreoretinalno udruženje Srbije. Simpozijum je okupio vodeće stručnjake iz oblasti oftalmologije iz Amerike, Evrope i regiona razmene najnovijim saznanjima iz oblasti oftalmologije.
U uvodnoj reči načelnik VMA brigadni general prof. dr Marijan Novaković rekao je da je VMA prepoznata po dugoj i kvalitetnoj tradiciji hirurgije u svim granama medicine, kao i u oftalmologiji. Istakao je zadovoljstvo činjenicom da su današnju hirurgiju uživo izvela tri mlada hirurga sa VMA što pokazuje da ova institucija posebnu pažnju posvećuje obrazovanju i usavršavanju mladih lekara i medicinskog osoblja. Načelnik Klinike za očne bolesti VMA pukovnik prof. dr Miroslav Vukosavljević zahvalio se svim učesnicima Simpozijuma, posebno gostima predavačima iz inostranstva koji su došli da svojim znanjem i reputacijom doprinesu kvalitetu ovog skupa.
Tokom simpozijuma hirurgiju uživo iz tri operacione sale izveli su lekari Klinike za očne bolesti VMA i to: potpukovnik dr Milorad Milivojević, major dr Nenad Petrović i dr Marko Kontić. Po prvi put u hirurgiji uživo prikazana je implantacija "Express shunta" u hirurgiji glaukoma. Takođe su tu i operacije katarakte metodom fakoemulzifikacije sa ugradnjom multifokalnih i toričnih sočiva tzv "premium grupe" sočiva, kao i korekcija dioptrije hirurgijom rožnjače Excimer laserom (Lasik i PRK).
Na Simpozijumu su kao predavači učestvovali eminentni profesori - hirurzi iz SAD-a, Nemačke, Belgije, Švedske, Švajcarske i regiona, među kojima su: prof. Dr Tomas Džon (Thomas John) sa Lojola univerziteta (Loyola University) u Čikagu, a koji je ujedno i gostujući profesor Medicinskog fakulteta VMA Univerziteta odbrane u Beogradu; prof.dr Klaus Luke (Klaus Lucke) sa Univerziteta u Bremenu i koji je ujedno predsednik Evropskog vitreoretinalnog udruženja - EVRS, čiji član je i Vitreoretinalno udruženje Srbije; dr Karel Klaes (Carel Claes) iz Antverpena, Belgija koji je jedan od deset najboljih vitreoretinalnih hirurga u svetu danas, a koji je posebno poznat u našoj zemlji po nesebičnoj pomoći kako pacijentima tako i edukaciji kolega - vitreoretinalnih hirurga; major prof. dr Bojan Pajić sa Ženevskog univerziteta kao i doc. dr Tatjana Josifova sa Univerzetata u Bazelu koji su u Švajcarskoj eminentni hirurzi prednjeg i zadnjeg segmenta oka.
Ostali predavači po pozivu bili su: prof. dr Vladimir Fajfer (Vladimir Pfeifer) i dr Mojca Globočnik Petrović iz Slovenije; prof. dr Nikica Gabrić i prof. dr Iva Dekaris (predsednica asocijacije Očnih banaka Evrope) iz Hrvatske; dr Melisa Ahmetbegović iz BiH; dr Naum Trpenoski iz Makedonije. Među predavačima iz Srbije su prof.dr Ivan Stefanović iz Kliničkog centra Srbije, prof.dr Dragan Veselinović iz Kliničkog centra Niš i pukovnik prof. dr Miroslav Vukosavljević sa Medicinskog fakultet VMA.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas