Simpozijum19092014.jpg

Održan V međunarodni simpozijum oftalmologa na VMA

19. 09. 2014

Tradicionalni simpozijum sa međunarodnim učešćem „Savremeni trendovi u oftalmohirurgiji“ u organizaciji Klinike za očne bolesti VMA, Udruženja za kataraktu i refraktivnu hirurgiju Srbije i Vitreoretinalnog udruženja Srbije održan je 19. septembra 2014. godine na Vojnomedicinskoj akademiji. Ovim povodom je, u godini kada VMA obeležava 170 godina postojanja, obeleženo i 60 godina od osnivanja Klinike za očne bolesti VMA.
Na simpozijumu, na kojem su prisustvovali domaći i svetski renomirani predavači, putem direktnog prenosa hirurških procedura prvi put je u našoj zemlji predstavljena operacija katarakte asistirana femtosekundnim laserom što je nanotehnologijom kompjuterski vođena operacija čime se mogućnost greške svodi na minimalni procenat. Prikazane su i novine u vitreoretinalnoj hirurgiji, operacija katarakte tzv. mikroincizionom tehnikom (rez od 2.2mm), a takođe i operacija glaukoma kod istog pacijenta novom metodom - visokofrekventnom dubokom sklerektomijom.
Sipozijum su otvorili zamenik načelnika VMA pukovnik prof. dr Dragan Dinčić i načelnik Klinike za očne bolesti pukovnik prof. dr Miroslav Vukosavljević, a među brojnim svetskim i domaćim oftalmolozima izdvajaju se prof. dr Hasan Mortada (Hassan Mortada), šef Klinike u Kairu i jedan od 10 najboljih hirurga zadnjeg segmenta oka sadašnjice, Tomas Džon (Thomas John) - rodonačelnik keratoplastike, transplantacione hirurgije rožnjače i Bojan Pajić, vrsni hirurg za inovacije u hirurgiji katarakte i glaukoma.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas