Neurofiziolozi 2014.jpg

Održan X kongres neurofiziologa

31. 10. 2014

Deseti kongres kliničke neurofiziologije Srbije u organizaciji Udruženja za kliničku neurofiziologiju Srbije, Društva neurologa Srbije i Vojnomedicinske akademije održan je na VMA.
Načelnik Vojnomedicinske akademije brigadni general prof. dr Marijan Novaković prilikom uvodne reči izrazio je zadovoljstvo što se međunarodni skupovi poput ovog tradicionalno održavaju na VMA. Dodao je i da se jubilarni kongres neurofiziologije održava u godini u kojoj VMA obeležava 170 godina postojanja i rada, te je time značaj ovog okupljanja veći i pozdravio gostovanje uglednih predavača po pozivu, profesora Ničea iz Nemačke i profesora Vitakera iz Velike Britanije. Naglasio je da u oblasti neurofiziologije u poslednje vreme metode neinvazivne stimulacije mozga dobijaju na važnosti, čemu je ove godine posvećena cela sesija kongresa. Veliki doprinos tome daju istraživači sa VMA na ponos cele institucije.
Načelnik Grupe neuropsihijatrijskih klinika VMA pukovnik prof. dr Ranko Raičević pozdravio je učesnike i u ime Udruženja neurologa Srbije i naglasio da je ovaj skup kao i tokom prethodnih godina održao visok nivo stručnosti i da je ostvarena težnja koja traje nekoliko godina, a odnosi se na zajedničke sastanke udruženja koja usko sarađuju u cilju kvalitetnijih i sadržajnijih okupljanja.
Potpukovnik prof. dr Tihomir Ilić podsetio je da je klinička neurofiziologija tokom poslednjih godina poprimila nove dimenzije kolaboracije sa neurologijom i fiziologijom, a kao struka se otvorila i prema kolegama iz oblasti biologije, psihologije, kognitivnih neuronauka, inženjera i svih ostalih srodnih nauka čije je prisustvo dobrodošlo na svim sledećim okupljanjima.
Lekari i istraživači iz Srbije i regiona tokom dva dana naučnog programa bili su u prilici da čuju aktuelnosti iz oblasti neurofiziologije u jedinicama intenzivne nege, epileptičkih napada ranog detinjstva i neepileptičkih napada razvojnog doba, idiopatski generalizovanih epilepsija odraslog doba i preoperativne neurofiziološke evaluacije pacijenata sa epilepsijom. Obrađene su teme magnetne rezonance mozga i ultrazvučne dijagnostike nervnog sistema, održan je kurs iz elektromiografije, a posebna sesija bila je posvećena neinvazivnoj stimulaciji mozga - posebno važnoj oblasti u kliničkoj neurofiziologiji sadašnjice.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas