UAIS 1.jpg

Održan XII kongres anesteziologa

27. 10. 2014

Dvanaesti kongres anesteziologa i intenzivista Srbije u organizaciji Udruženja anesteziologa i intenzivista Srbije i Klinike za anesteziologiju i intenzivnu terapiju VMA održan je od 23. do 26. oktobra 2014. godine na Vojnomedicinskoj akademiji.
Prilikom otvaranja Kongresa načelnik Vojnomedicinske akademije brigadni general prof. dr Marijan Novaković rekao je da je ovaj međunarodni skup još jedan važan doprinos godini jubileja u kojoj VMA proslavlja 170 godina postojanja, a izbor predavača i aktuelnih tema na skupu razlog prisustva brojnih učesnika. Dodao je i da su prilike u kojima razmenjujemo iskustva i znanja sa kolegama širom sveta od izuzetne važnosti za unapređenje lekarskog zanimanja, a kontinuirana edukacija, naučnoistraživački rad i upoznavanje sa savremenim dostignućima osnova dobre kliničke prakse i što je najvažnije, dobrobiti pacijenata.
Tokom prvog dana Kongresa dr Aleks Evers, profesor anesteziologije, interne medicine i razvojne biologije Henry Mallinckrodt i šef katedre za anesteziologiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Vašingtonu, SAD promovisan je u gostujućeg profesora Medicinskog fakulteta VMA. Pristupnim predavanjem pod nazivom "Budućnost anesteziologije - izazovi i mogućnosti" ukazao je na važnost i ulogu anestezije, ali i značaj kombinacije naučnoistraživačkog rada, kliničke prakse i istraživanja u preoperativnoj nezi pacijenata.
Na kongresu sa međunarodnim učešćem izlagalo je preko 90 predavača, od toga 40 iz inostranstva, a više od 500 učesnika imalo je priliku da čuje predavanja o aktuelnostima iz oblasti anestezije u kardiovaskularnoj i grudnoj hirurgiji prema standardima Evropskog udruženja kardiotorakalnih anesteziologa, ultrazvuka u anesteziologiji i intenzivnoj nezi, anesteziji u endokrinoj hirurgiji, transplantaciji i akušerstvu. Takođe, obrađene su i teme terapije bola, otežanog disajnog puta, mehaničke ventilacije, kardiopulmonalne reanimacije i bezbednosti pacijenata.
Dodeljene su povelje osnivačima vojne anesteziologije u Srbiji, istaknutim anesteziolozima Vojnomedicinske akademije prof. dr Branimiru Jovanoviću, prof. dr Stevanu Šeferu i prof. dr Tomislavu Marenoviću, dok su nagrade sa imenom prvog anesteziologa na našim prostorima "Sever Kovačev" dodeljene prof. dr Draganu Vučoviću i dr Dejanu Markoviću. Profesoru Vučoviću pripala je zlatna medalja za izuzetan doprinos razvoju srpske anestezije, a dr Marković - najbolji mladi anesteziolog istraživač, nagrađen je srebrnom medaljom.
 

 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas