31.jpg

Otorinolaringolozi VMA na Kongresu u Barseloni

07. 07. 2011

U periodu od od 2.07. - 6.07.2011, u Barceloni je održan Prvi evropski kongres konfederacije otorinolaringologa i maksilofacijalnih hirurga (CE-ORL-HNS)
Ova Konfederacija je inače formirana kao rezultat konkretnih potreba za združivanjem ove dve srodne oblasti.
U radu Kongresa jeu čestvovalo oko 4000 učesnika iz Evrope i sveta, a među njima i naših dvadesetak lekara specijalista ORL iz Beograda, Novog Sada, Zrenjanina, Sremske Mitrovice, Valjeva, Niša i Subotice.
Na predavanjima paralelno održavanim u 17 sala predstavljena su nova saznanja iz alergologije, audiologije, bazičnih ispitivanja, kohlearnih implanta i implanta srednjeg uva, laringologije, neuro-otologije i vestibularnog sistema, onkologije, hirurgije glave i vrata, usne šupljine, grkljana i dušnika, hirurgija uva i facialnog nerva, otoneurohirurgije i hirurgije baze lobanje, dečije otorinolaringologije, fonijatrije, plastične, estetske i rekonstruktivne hirurgije, rinologije, hirurgije pljuvačnih žlezda, hrkanja i opstuktivne sleep apneje, bolesti tiroidne i paratireoidnih žlezda.
Kliniku za otorinolaringologiju VMA je na ovom Kongresu predstavljalo 7 doktora, 1 lekar i jedan defektolog sa 5 poster prezentacija i jednim usmenim predavanjem kojima je bio pokriven širok spektar tema u sferi otorinolaringologije. U svojim izlaganjima, naši su se eksperti osvrnuli na probleme u laringologiji, oblasti u okviru koje su prikazani rezultati korišćenja autoflorescencije u dijagnostici lezija grkljana, aktuelnog problema koji danas okupira ogromnu pažnju otorinolaringologa širom sveta. Među interesantnim temama su se našli i retki tumori larinksa mezenhimalnog porekla koji su prezentovani uz prikaz serije od 3 bolesnika lečena u prethodne dve godine u našoj ustanovi, zatim redak slučaj jednostranog uvećanja krajnika uzrokovanog aktinomikozom. Dva rada su svojom tematikom zadirala u domen rinologije. U jenom je data korelacija nivoa citokina u sekretu nosa kod pacijenata sa nosnom polipozom sa i bez prateće astme, a u drugom prikaz retkog slučaja rasta angiofibroma sa srednje nosne školjke kroz imunohistohemijsku studiju. Otologiji je bio posvećen rad o ispitivanju ekspresije e-kadherina u holesteatomu.

Iz navedenog se može zaključiti da su sfere interesovanja naših stučnjaka bile raznovrsne, a do izražaja je došao i multidisciplinarni pristup rešavanju tih problema. 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas