277.jpg

Početak školovanja prve generacije studenata medicine VMA

04. 09. 2009

Beograd, 4. septembar – Načelnik VMA, general-major prof.dr Midorag Jevtić, primio je studente - kadete prve klase Visoke škole Vojnomedicinske akademije, koji su prvog dana septembra počeli školovanje. Poželevši im dobrodošlicu, general Jevtić je rekao da je za Vojnomedicinsku akademiju, sistem odbrane, ali i za srpsku medicinu, to istorijski događaj.
„Treba da znate da je prema studijama medicine u VMA bilo mnogo otpora. Oni nisu proizilazili iz sumnji da naši profesori umeju i mogu da vas, kao i sve buduće generacije, nauče svemu onome što jedan lekar treba da zna. Mnogi su verovatno prevideli ili zaboravili da je samo zdrava konkurencija put opšteg boljitka u svemu, pa i u obrazovanju“, istakao je general Jevtić. „I sam sam bio vojni stipendista, iz skromne i časne porodice, baš kao i vi. Zato i želim da vam poručim da marljivošću, stalnim učenjem i predanim radom možete postići mnogo u svojoj profesiji. Vi ste medicinski gardisti Ministarstva odbrane i lično želim da među vama vrlo brzo prepoznam one koji će u tome biti lideri“.
Pre zvaničnog početka nastave po studijskom programu integrisanih akademskih studija medicine, koja počinje kada i nastava na svim fakultetima u Srbiji, deset devojaka i osam mladića se nalaze na vojno-stručnoj obuci, gde će se upoznati sa specifičnostima vojne organizacije i gde će ovladati znanjima i veštinama neophodnim za dalji tok školovanja u statusu vojnih lica. Ovu obuku sa studentima izvode iskusni oficiri koji su iškolovali generacije aktivnih i rezervnih oficira naše Vojske. Za vreme obuke, studenti su smešteni u objektu kasarne „Banjica“, ali će imati priliku da se upoznaju i sa organizacijom i funkcionisanjem VMA, obići će institute, klinike i vežbaonice u kojima će se izvoditi nastava, kao i Internat u zgradi VMA gde će biti smešteni tokom školovanja. Profesori VMA će ih bliže upoznati i sa studijskim programom integrisanih akademskih studija medicine.
„Za razliku od drugih studenata medicine, svako od vas će imati po jednog profesora kao svog mentora, koji će pratiti vaš rad narednih šest godina, pomagati vam kada god to bude bilo potrebno, bodriti vas kada naiđete na probleme, hrabriti ako posustanete. Ukoliko ne budete zadovoljni svojim mentorom, zapamtite, imate pravo i punu slobodu da tražite da vam se neki drugi profesor dodeli kao mentor“, poručio je načelnik VMA i dodao „želim da znate da se svi nalazimo na važnom početku. Mi, kao vaši profesori, spremni smo da vas naučimo svemu što znamo. Vi, kao najbolji od onih koji su se prijavili za studije medicine u VMA, da učite. Mi ćemo ocenjivati vaše stečeno znanje, a vi naš rad. Jednom rečju, mi imamo isti cilj. A do njega, možemo doći samo zajedno“.
Studenti su se na kraju i lično predstavili generalu Jevtiću, a to su učinili na vojnički način, pokazujući da su već savladali prve lekcije vojne obuke.  

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas