37.jpg

Poseta delegacije Vojnog zdravstva MO Republike Češke Vojnomedicinskoj akademiji

27. 06. 2011

Tročlana delegacija Vojnog saniteta Češke Republike u čijem su sastavu bili  dr Roman Blanar, prodekan za spoljne odnose i razvoj Medicinskog fakulteta Univerziteta odbrane, potpukovnik dr Jaromil Vopršal, načelnik Veterinarske službe i izaslanik odbrane Republike Češke u Beogradu je nedavno posetila Vojnomedicinsku akademiju. Cilj posete je bio da se razmotre mogućnosti nastavljanja već uspostavljene bilatelarne vojnomedicinske saradnje koju je VMA  inicirala u oblasti edukacije, naučnoistraživačkog rada i toksikologije. Gosti su izrazili veliko interesovanje da se ta saradnja proširi i na druge oblasti od zajedničkog interesa u kojima se ona odvijala kroz razmenu eksperata i zajedničkog rada na naučnoistraživačkim projektima. Preventivna medicina je navedena kao jedna od tih oblasti.
Nakon prijema kod načelnika VMA puk. prof. dr Marijana Novakovića, predstavnici češke delegacije su u srdačnim i otvorenim razgovorima sa svojim kolegama sa VMA, puk. doc. dr Draganom Dinčićem,  zamenikom načelnika VMA, puk. prof. dr Predragom Romićem, načelnikom Sektora za školovanje i NIR, vojnim službenikom prof. dr Slavicom Vučinić, načelnikom Centra za kontrolu trovanja,  vojnim službenikom prof. dr Sonjom Radaković, načelnikom Instituta za higijenu mogli, nakon prikazanog dokumentarnog filma o VMA, prezentacija o njenim potencijalima u domenu edukacije, naučnoistraživačkog rada, nacionalnog Centra za kontrolu trovanja i Sektora za preventivnu medicinu, da steknu bolji uvid u mogućnosti uspostavljanja te saradnje. Gosti su izrazili i spremnost da sa nama podele svoja dragocena iskustva stečena u mirovnim operacijama, navodeći i mogućnost zajedničkog učešća. S druge strane,  interesovale su ih naše mogućnosti i kapaciteti za postupanje u akcidentim situacijama i masovnim katastrofama
Nakon razgovora, gosti su imali priliku da se, obilazeći organizacijske jedinice VMA, lično uvere u sve ono što im je u toku razgovora predstavljeno.
Poseta je završena uz dogovor i obećanje da svaka  strana sve predložene ideje o mogućoj saradnji dostavi u vidu predloga svojim relevantnim organima  Ministarstva odbrane na dalje razmatranje i usvajanje.   

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas