378.jpg

Poseta vojnozdravstvenoj službi NR Kine

27. 12. 2008

 Beograd, 27. decembar - Delegacija Sanitetske službe Vojske Srbije sa general-majorom prof. dr Miodragom Jevtićem na čelu, boravila je u višednevnoj poseti vojnozdravstvenoj službi NOA NR Kine. Članovi naše delegacije bili su i brigadni general doc. dr Veljko Todorović, načelnik Uprave za zdravstvo SMR MO, kao i pukovnik prof. dr Zoran Popović i pukovnik prof. dr Marijan Novaković sa VMA. 

Delegaciji srpkog vojnog saniteta dobrodošlicu su poželeli najviši vojni zvaničnici NOA NR Kine. Programom posete bili su predviđeni posete i razgovori sa rukovodstvom Uprave medicinske službe i Glavne logističke uprave NOA NR Kine, načelnikom Centralne vojne bolnice u Pekingu, generalom Ćin Jinhuom, kao i razgovori sa general-majorom Vang Dengaom, načelnikom Trećeg vojnomedicinskog univerziteta u Čung ćinu i obilazak ovog univerziteta.

Tokom posete članovi naše delegacije upoznati su sa dostignutim nivoom medicinske službe, organizacijom i naučnoistraživačkim potencijalom sanitetske službe NR Kine. U stručnim razgovorima koji su vođeni postignuta je apsolutna saglasnost oko većine pitanja od obostranog vojnomedicinskog značaja i usaglašen je program dugoročne saradnje koji obuhvata razmenu stručnjaka, edukaciju mlađih kadrova na bazi reciprociteta, kao i zajedničko učešće u naučnoistraživačkim zadacima. Predstavnici srpske delegacije održali su i nekoliko predavanja za profesore Centralne vojne bolnice i Trećeg univerziteta vojne medicine iz domena naših iskustava u oblasti ratne hirurgije i postupanja u uslovima masovnih katastrofa.

Rukovodioci vojnozdravstvene službe NOA NR Kine izrazili su veliko zadovoljstvo dosadašnjim stepenom saradnje i najavili uzvratnu posetu VMA u 2009. godini. General Jevtić je u ime srpske delegacije izrazio zahvalnost domaćinima na visokom nivou organizacije posete i srdačnom prijemu i saglasio se sa potrebom definisanja dugoročne vojnomedicinske saradnje između dve strane.

Tokom boravka u NR Kini slobodno vreme domaćini su iskoristili da našu delegaciju upoznaju sa istorijom, znamenitostima i vizijom razvoja svoje zemlje u narednom periodu.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas