DHAPP20142.jpg

Potpisan protokol o američkoj donaciji na VMA

01. 12. 2014

Na Vojnomedicinskoj akademiji danas je potpisan Protokol o donaciji SAD za realizaciju Programa DHAAP za prevenciju i kontrolu HIV/AIDS u Vojsci Srbije. Protokol su potpisali pukovnik dr Rade Guberinić, načelnik Sektora za logistiku VMA i pukovnik Ralf Taft Blekburn, američki vojni ataše u Beogradu. Svečanom potpisivanju protokola prisustvovali su načelnik Vojnomedicinske akademije brigadni general prof. dr Marijan Novaković i ambasador SAD u Beogradu Majkl Kirbi.
U izjavi za medije general Novaković je rekao kako je AIDS globalni problem sa kojim se suočavaju sva društva i sve vojske i istakao da je donacija, dobijena na svetski dan borbe protiv te bolesti, značajna i zbog toga što se deo tih sredstava koristi i za edukaciju lekara s VMA u inostranstvu.
-To možda nije najveći problem te vrste sa kojim se suočava Vojska Srbije, ali je primer kako svakom problemu treba pristupati – odgovorno, posvećeno, kontinuirano. Naročito je bitna prevencija - da se mlada populacija blagovremeno obavesti o težini ovog oboljenja – istakao je načelnik VMA.
Ambasador Kirbi je rekao da je najbolji način da se tretira bilo koja bolest - da se ona ne dobije. To je slučaj i sa HIV-om.
- Veliko mi je zadovoljstvo što imamo priliku da ovu donaciju damo baš VMA jer tu radi veliki broj talentovanih profesionalaca, koji će najbolje znati kako da je iskoriste. Nadamo se da ćemo imati još mnogo godina uspešne saradnje sa VMA – istakao je ambasador Majkl Kirbi i dodao da su Amerikanci prethodnih godina donirali više od 800.000 dolara u raznom materijalu.
Donacija je deo projekta „Prevencija i kontrola HIV/AIDS u Vojsci Srbije”, koji je započeo 2006. godine. Sadržaj ovogodišnje donacije, u vrednosti od 100.000 američkih dolara, odnosi se na veliki broj testova za ranu i brzu dijagnostiku obolelih od ovog virusa, naročito na terenu.
Povodom 1. decembra – Dana borbe protiv HIV-a – u VMA je prikazan film „HIV u vojnoj populaciji”. Uvaženi gosti potom su obišli diplomatsku ambulantu VMA, gde je izložen donirani materijal i testirali se na virus.
 
 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas