Potpisan ugovor KfW.jpg

Potpisan ugovor o početku projekta energetske sanacije VMA

15. 06. 2023

Ugovor koji će omogućiti početak realizacije projekta energetske sanacije Vojnomedicinske akademije potpisan je danas u VMA.
Ugovor su potpisali ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović i konsultant za sprovođenje navedenog projekta generalni direktor firme „Management4health GmbH“ iz Nemačke Stefano Ferari. Reč je o jednom od najvažnijih projekata za povećanje energetske efikasnosti u javnim zgradama u Srbiji.
Potpisivanju ugovora prisustvovali su državni sekretar u Ministarstvu odbrane Mile Jelić i načelnik Uprave za vojno zdravstvo brigadni general dr Radivoje Anđelković.
Кako je istakla ministarka Đedović, realizacija projekta doneće ne samo uštedu energije i smanjenje emisije štetnih gasova, već i poboljšanje kvaliteta usluga za pacijente. Prema njenim rečima, analize koje su rađene za ovaj projekat pokazuju da postoji značajan prostor za efikasnije korišćenje energije u javnim objektima, naročito u zdravstvu.
Načelnik VMA pukovnik prof. dr Miroslav Vukosavljević izrazio je zadovoljstvo početkom projekta koji će u ogromnoj meri doprineti poboljšanju uslova rada zaposlenih i lečenja pacijenata te uštedi svih vidova energije i očuvanju naše životne sredine.
- U vreme kada je projektovana i izgrađena, zgrada VMA je bila među prvim „pametnim zgradama“ u SFRJ, prema tadašnjim merilima tehnologije i saznanja iz oblasti građevinarstva i ekologije. Imajući u vidu složenost tehničko-tehnoloških sistema VMA, projekat energetske efikasnosti svakako je jedan od najvećih, a za nas i najvažnijih u zemlji. Zahvalio bih svima što su prepoznali značaj energetskog unapređenja VMA na korist nas koji je koristimo, ali i svih građana Srbije – rekao je pukovnik Vukosavljević.
Pre potpisivanja ugovora, delegacije su obišle prostore i sisteme koji će ovim projektom biti sanirani.
Projekat „Energetska efikasnost u javnim zgradama i obnovljivi izvori energije u sektoru daljinskog grejanja – energetska sanacija VMA bolnice“ podeljen je u tri faze, a predviđeno je da sve faze budu realizovane tokom narednih šest godina.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas