Gerb.jpg

Predavanja na temu GERB-a

28. 09. 2012

Predavanja na temu gastroezofagealne refluksne bolesti u organizaciji Klinike za gastroenterologiju i hepatologiju VMA, održana su 27. septembra u amfiteatru Vojnomedicinske akademije. Predavanjima koja su održali pukovnik prof. dr Radoje Doder i pukovnik doc. dr Nenad Perišić, ova svakodnevna tema u praksi obrađena je sa dva aspekta.
Predavanje načelnika Klinike profesora Dodera "Savremeni pristup terapiji GERB-a" obuhvatilo je najčešće uzroke nastanka, načine lečenja u zavisnosti od stadijuma bolesti, kao i različite simptome bolesti koji se sreću u praksi. Naglasak je stavljen na potcenjenu prevalencu i činjenicu da najčešći vid uzimanja medikamenata (antacida) bez konsultacije lekara kod pacijenata umanjuje simptome, ali ne dovodi do potpunog oporavka, odnosno zaceljivanja sluznice.
Tokom predavanja doc. dr Perišića "Savremeni pristup terapiji krvarećih ulkusa" izložene su etiologija i epidemiologija bolesti kroz svetsku statistiku krvarećeg peptičkog ulkusa, a zatim i načini i predlozi tretiranja bolesnika ove vrste u zavisnosti od endoskopskih pregleda i nalaza.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas