52.jpg

Priznanja za izuzetne zasluge i rezultate u radu

19. 05. 2011

Na svečanosti održanoj 19.05. 2011.,  u Velikoj ratnoj sali  u zgradi starog Generalštaba Vojske Srbije, Ukazom predsednika Republike Srbije Borisa Tadića,    dodeljene su Zlatne i Srebrne medalje pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije  za izuzetne zasluge i rezultate postignute u vršenju dužnosti u oblasti odbrane i bezbednosti. Medalje je nagrađenima uručio ministar odbrane Dragan Šutanovac u prisustvu članova Kolegijuma ministra odbrane, zamenika načelnika Generalštaba Vojske Srbije general majora Milana Bjelice, predstavnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije kao i članova porodica odlkovanih lica.
Među nagrađenima Zlatnom medaljom za revnosnu službu su i pukovnik u penziji, prof. dr Sidor Mišović, bivši načelnik Klinike za vaskularnu hirurgiju VMA i vojni službenik   prof. dr. Bela Balint, načelnik Instituta za transfuziologiju VMA.
Samo pre dva dana, 17.05. 2011.,   delegacija MUP-a Republike Srbije, na čelu sa načelnikom Policijske uprave grada Beograda, glavnim policijskim savetnikom Miladinom Despotovićem svečano je uručila Plaketu Policijske uprave grada Beograda prof.   Balintu,. za postignute istaknute rezultate na polju terapijske primene matičnih ćelija i afereznog tretmana u našoj zemlji.
Povod je bio sledeći. Pod rukovodstvom prof. Balinte, bolesniku starom 42 godine,  hospitalizovanom na Klinici za hematologiju KCS u Beogradu, transplantirane su matične ćelije hematopoeze. U neposrednom periodu nakon operacije, a zbog teške i dugotrajne agranulocitoze i opšte slabosti bolesnika, došlo je do veoma teških komplikacija, odnosno invazivne gljivične sepse kandidom,  i ugrozilo život  pacijenta. Da bi se sprečio smrtni ishod,  uz antimikrobnu i ostalu simptomatsku terapiju, prvi put se na našim prostorima pristupilo novom modalitetu lečenja – suportivnoj primeni granulocita prikupljenih u Institutu za transfuziologiju VMA od zdravog davaoca primenom separatora krvnih ćelija, a po originalnom protokolu profesora dr Bela Balinta. Izveden je tzv. kombinovani metod mobilzacije leukocita/granulocita pomoću rekombinantnog humanog faktora rasta granulocitopoeze (rHuG-CSF) i deksametazona. Postignut je brzi povoljan laboratorijski i klinički efekat,  uz opšte poboljšanje zdravstvenog stanja bolesnika – koje se održava već duže od 8 meseci. Primenom takve metode uspešno je izlečen i jedan pripadnik policije

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas