Promocija knjige L.Sekulovic.jpg

Promovisana monografija "Perforantne vene noge"

08. 10. 2014

Promocija monografije "Perforantne vene noge" autora načelnice Instituta za radiologiju Vojnomedicinske akademije doc. dr Leposave Sekulović i dr Slobodana Sekulovića održana je na Vojnomedicinskoj akademiji.
Skup je otvorio jedan od recenzenata profesor dr Goran Kronja i istakao da sadržaj knjige sažetim dokumentovanim prikazima sistematično čitaoce uvodi u problem prepoznavanja, dijagnoze i lečenja većine venskih oboljenja, a da profesionalna mišljenja autora o etiopatogenezi i terapiji najvećeg procenta oboljenja vena na donjim ekstremitetima knjigu čine značajnim doprinosom stručnoj literaturi.
Prema rečima prof. dr Nenada Ilijevskog u knjizi su sjedinjena višedecenijska iskustva i dosadašnja teorijska saznanja o vaskularnoj ultrazvučnoj dijagnostici. Obrađeni aktuelni stavovi o venskoj insuficijenciji uopšte, stil pisanja i koncepcija teksta monografiju čine pristupačnom širokom krugu zainteresovanih čitalaca i važan su dodatak inače oskudnoj literaturi o bolestima vena na srpskom jeziku.
Pored profesora Kronje i Ilijevskog, recenzenti knjige su prof. dr Đorđe Radak i prof. dr Lazar Davidović prema čijem mišljenju je obrađena tema značajna za kliničku medicinu uzevši u obzir da je neka forma venskog oboljenja prisutna kod 30 do 50 procenata stanovništva starijeg od 40 godina, a bez ultrazvučne dijagnostike venskih bolesti nema pouzdanih nalaza niti brzog i kvalitetnog lečenja, prevashodno u smislu prevencije trombotskih i ozbiljnih kožnih komplikacija.
Motivisanost autora, dugogodišnja praksa i istraživanje dijagnostike vaskularnih regija i bolesti vena rezultirali su kreiranjem ove publikacije prvenstveno namenjene vaskularnim hirurzima i flebolozima. Međutim, zahvaljujući tematskim celinama koje obuhvataju od epidemiologije i anatomije preko patofiziologije hronične venske insuficijencije do dijagnostike i terapije venskih oboljenja, preporučuje se i najširoj čitalačkoj publici.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas