34.jpg

Prvi impakt faktor časopisa “Vojnosanitetski pregled”

30. 06. 2011

“Vojnosanitetski pregled” (VSP), časopis lekara, farmaceuta i stomatologa Vojske Srbije je dobio svoj prvi impakt faktor čija vrednost iznosi 0,199. Vest o ovome je objavljena na sajtu Konzorcijuma biblioteka Srbije za objedinjenu nabavku (KoBSON) 30. juna, dva dana posle zvaničnog proglašenja impakt faktora najuticajnijih naučnih časopisa sveta od strane instituta Thomson Reuters (bivši Institute for Scientific Informations – ISI) iz Filadelfije (SAD) koji je prvi uveo impakt faktor kao pokazatelj vrednosti nekog časopisa. Zbog toga podatke o impakt faktoru, koji stručne službe ovog instituta objavljuju sredinom svake godine za prethodnu godinu, naučni krugovi širom sveta prihvataju kao najmerodavnije merilo prilikom vrednovanja važnosti nekog naučnog časopisa, kao i vrednovanja samih autora i njihovog naučnog rada.
Podsećanja radi VSP je 2008. godine, kao prvi medicinski časopis iz Srbije, uvršten u Science Citation Index Expanded (SCIe), čuvenu citatnu bazu instituta Thomson Reuters, što je predstavljalo osnovni preduslov za ulazak u sistem određivanja impakt faktora. On se izračunava na osnovu citiranosti radova objavljenih u nekom časopisu u određenoj godini i ukupnog broja radova objavljenih u tom časopisu tokom dve godine koje prethode godini za koju se određuje impakt faktor. Kada se impakt faktor izračunava prvi put, onda se u obzir uzima citiranost samo onih radova objavljenih tokom prve dve godine od ulaska časopisa u sistem praćenja citatnih baza ISI. U slučaju VSP to su bile 2008. i 2009. godine, tako da se njegov prvi impakt faktor odnosi na 2010. godinu.
Dodeljivanje impakt faktora predstavlja veliki dogođaj za izdavače i uredništva naučnih časopisa jer, zahvaljujući njemu, časopis postaje punopravni član zajednice časopisa međunarodnog značaja sa tačno određenom pozicijom u odnosu na druge časopise iz iste oblasti.
Uprava Vojnomedicinske akademija, pod čijim se krovom redakcija VSP nalazi od 1961. godine, čestita svim članovima uređivačkog odbora i redakcije VSP, njegovim recenzentima, autorima i  čitaocima ovaj veliki uspeh sa željom da im svaki sledeći impakt faktor bude sve veći i veći! 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas