Radiolozi o pregledu zgloba kolena1.jpg

Radiolozi o pregledu zgloba kolena

25. 11. 2016

Kontinuirana medicinska edukacija na temu pregleda magnetnom rezonancom zgloba kolena u organizaciji Udruženja radioloških tehničara i tehničara nuklearne medicine Srbije i Instituta za radiologiju VMA, održana je na Vojnomedicinskoj akademiji.
O ovoj neinvazivnoj metodi radiološke dijagnostike, koja se smatra zlatnim standardom u dijagnostici patologije kolena, govorili su strukovni medicinski radiolog Mirjana Kapor i major dr Ratko Stamatović iz Instituta za radiologiju VMA.
Kako je rečeno na predavanjima, pored činjenice da magnetna rezonanca (MR) ima široku primenu u dijagnostici celokupnog mišićno-skeletnog sistema, ona ima posebno značajnu ulogu u pregledu kolena jer pruža visokosenzitivan i klinički validan prikaz povreda i oboljenja. Pored toga, MR pregled kolena smatra se i neophodnim korakom pre odluke o artroskopskim i operativnim intervencijama sa ciljem preciznog sagledavanja nastalih promena. Učesnici su imali priliku da čuju više o anatomiji kolena - jednog od najkompleksnijih zglobova u ljudskom telu, o indikacijama, planiranju i specifičnosti MR pregleda, ali i o pripremi pacijenata i protokolima uz mnoštvo primera iz kliničke prakse VMA.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas