449.jpg

Radnici NIS-Naftagasa dali krv na VMA

09. 08. 2008

Beograd, 9. avgust - Članovi udruženja dobrovoljnih davalaca krvi NIS-Naftagasa iz Novog Sada i Instituta za transfuziologiju VMA tokom vikenda organizovali su akciju prikupljanja krvi u kojoj je učestvovalo 30 radnika ovog preduzeća. Aktivisti i dobrovoljni davaoci ovog udruženja još jednom su tako iskazali svoju humanost, a zajedničko druženje davalaca i osoblja Instituta, završeno je uz "tradicionalni" vojnički pasulj.

Ceneći dugogodišnju otvorenost VMA u pružanju medicinske pomoći svim građanima naše zemlje i okruženja, kao i činjenicu da je naša institucija integralni deo zdravstvenog sistema Republike Srbije, Savez dobrovovoljnih davalaca krvi je sa svojim udruženjima u više navrata do sada uspešno organizovao akcije dobrovoljnog davanja krvi za potrebe lečenja bolesnika hospitalizovanih u VMA.

Maksimalnim zalaganjem kolektiva Instituta za transfuziologiju VMA u periodu od januara do jula 2008. godine, prikupljena je krv od ukupno 11.000 davalaca (5.720 litara krvi). U istom periodu civilnim zdravstvenim ustanovama u Srbiji dato je 701 litar krvi, 131 litar sveže zamrznute plazme i 16 litara koncentrovanih trombocita.
 
Inače, Institut za transfuziju VMA je u okviru saradnje sa civilnim zdravstvenim ustanovama u republici Srbiji, u toku 2007. godine isporučio 1.261 litar krvi, 250.000 litara sveže zamrznute plazme i 77 litara koncentrovanih trombocita u 25 zdravstvenih ustanova kojima su bili potrebni krv ili krvni produkti. 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas