503.jpg

Reagovanje Uprave VMA povodom teksta u "Večernjim novostima" i priloga na TV Prva i na sajtu B92

28. 05. 2018

U tekstu "Umrla tokom ispitivanja novog leka", objavljenom u "Večernjim novostima" 8. maja 2018. godine, autorke Biljane Radivojević i u prilogu "Umrla zbog devijacije protokola, a lekari i dalje leče", emitovanom na TV Prva i objavljenom na sajtu B92 25. maja 2018. godine, autora Stefana Jovića, prekršeni su pre svega, Kodeks novinara i odredbe Zakona o informisanju koji nalažu "pravo druge strane", odnosno da novinar ima obavezu da javnosti predoči stavove svih aktera događaja ili problema o kojima piše. U tekstovima i prilogu došlo je do grubog obmanjivanja javnosti i manipulisanja roditeljskim bolom jer je samo predstavljena jedna strana - roditelji nažalost preminule devojke Katarine Pavlović.
U prilog tome govori činjenica da su u prilogu i tekstovima izneti lični stavovi i sumnje roditelja na osnovu kojih su izgrađene ozbiljne i surove optužbe na rad lekara VMA dr Dina Tarabara i dr Tanje Pecelj Broćić bez njihove provere, novinarski površno i neprofesionalno, koje ne doprinose rešenju niti jedne situacije, već krše odredbe Kodeksa časti novinara. Ovim činom surovo su narušeni profesionalni kredibilitet, moral i etika lekara VMA, a šteta naneta i Vojsci Srbije u celosti.
Naša, nažalost, preminula pacijentkinja, Katarina Pavlović je u Klinici za gastroenterologiju Vojnomedicinske akademije lečena zbog ulceroznog kolitisa od 2012. do početka maja 2016. godine. Imajući u vidu da inicijalna, standardna terapija nije dala adekvatne rezultate, prema nalazu Komisije za unutrašnju proveru kvaliteta stručnog rada (I br. 228-89, od 10. novembra 2016. godine) pacijentkinji je predloženo hirurško lečenje, što je Katarina odbila. Dalje je nastavljeno sa konzervativnim, nehirurškim lečenjem.
Pacijentkinja je, prema izveštaju Komisije, 3. maja 2016. godine u ranim jutarnjim satima u kući naglo izgubila svest, zbog čega je hitno transportovana u VMA, gde je zbog sumnje na plućnu tromboemboliju primljena i lečena u Klinici za urgentnu internu medicinu. I pored preduzetih mera intenzivnog lečenja, do smrtnog ishoda je došlo istog dana u 14,30 časova. Odmah je naložena klinička obdukcija koja je u svom nalazu navela da je smrt nastupila kao posledica akutne plućne tromboembolije.
Od poslednje kolonoskopije 8. februara 2016. do smrtnog ishoda pacijentkinja se ni jednom nije žalila na pogoršanje ulceroznog kolitisa, a obdukcioni nalaz je jasno ukazao da nije bilo NIJEDNOG znaka na sluznici creva koji bi se mogao povezati sa smrtnim ishodom već da se radi o masivnoj tromboemboliji pluća kao uzroku smrti.
U prilogu i tekstovima se iznosi podatak o leku "Imuran" i van konteksta se izvodi i mišljenje etičkog komiteta VMA što je bila gruba manipulacija javnosti. Lek "Imuran" je standardna terapija ove bolesti i nema neželjena dejstva koja bi se u bilo kojem smislu povezala sa tromboembolijom pluća. Katarina je već pila ovaj lek dve godine bez ikakvih neželjenih efekata i po dizajnu studije je isključen da ne bi maskirao efekat ispitivanog leka, a ne zbog potencijalno neželjenih efekata. Proceduralnim propustom je samo jedan mesec (februar 2016.) prepisan lek Imuran koji nije bio u dizajnu studije, ali koji nije imao NIKAKAV NEPOVOLJAN efekat na tok bolesti. Naprotiv, mogao je da ima samo pozitivan efekat, a njegovo ukidanje se objašnjava činjenicom da se, po dizajnu studije, ovaj lek isključuje u drugom delu, jer kada se daje zajedno sa eksperimentalnim lekom ne može se utvrditi tačno od kojeg je leka ostvaren boljitak. Uzimajući sve u obzir, u pitanju je potpuna zamena teza, jer je po sredi samo proceduralni propust u nalazu koju je etički komitet konstatovao.
Tendenciozno se izostavlja krucijalni podatak da je pacijentkinja operisana septembra 2012. kada joj je odstranjen jajnik zbog mucinoznog cist adenoma. Upravo strah od mogućeg steriliteta (jer joj je preostao samo jedan jajnik), a što je moguća posledica preporučenog operativnog zahvata, odbijala je sve preporuke za hiruršku intervenciju kako pre ulaska u studiju tako i nakon pregleda u februaru 2016. kada je takođe odbila operaciju i svojim potpisom svojevoljno nastavila učešće u kliničkoj studiji. S obzirom na vrstu eksperimentalnog leka koji je testiran u ovoj studiji ne postoji mogućnost povezanosti sa posledičnom tromboembolijom pluća jer se radi o leku koji deluje samo na nivou sluznice creva i NEMA NIKAKVO SISTEMSKO delovanje tako da nema mogućnosti da uzrokuje tromboembolijske komplikacije kao što i nije bio slučaj tokom ove studije ni u jednom centru u svetu gde je lek testiran na nekoliko stotina pacijenata.
Napominjemo da je u studiji učestvovalo još 10 pacijenata, voljnih da daju komentar o tome kako su bili tretirani od strane tima VMA, a koji su odmah obavešteni o Katarininoj smrti i koji su SVI OSTALI u studiji do njenog kraja gde pri tome niko nije imao nikakve neželjene efekte primene ovog leka.
Nakon tragične smrti naše pacijentkinje Katarine Pavlović, preduzete su sledeće mere:

  1. Formirana je komisija za unutrašnju proveru kvaliteta stručnog rada zdravstvenih radnika koji su učestvovali u lečenju Katarine Pavlović (akt I br 228-67 od 9.09.2016.) koja je sačinila izveštaj (I br 228-89 od 10. novembra 2016.)
  2. Na osnovu prijave roditelja, predmet rasprave na etičkom odboru lekarske komore Srbije bio je i slučaj smrti Katarine Pavlović i etički odbor je odbio prijavu 23. aprila 2018, kao neosnovanu (dokument u prilogu)
  3. Majka pok. Katarine Pavlović obratila se i Ministarstvu zdravlja koje je Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ naložilo sprovođenje vanredne provere kvaliteta stručnog rada na Klinici za gastroenterologiju i hepatologiju VMA. Isto je sprovedeno i Institut je VMA dostavio na saglasnost izveštaj svojim aktom broj: 5910/5-2016, od 7. marta 2018. godine. Zaključak nadzornika je sledeći: „U toku ispitivanja i lečenja sada pokojne Katarine Pavlović, preduzete su sve medicinske mere i postupci koji su bili u saglasnosti sa navedenim doktrinarnim stavovima i uputstvima. Uvidom u medicinsku dokumentaciju a i nakon razgovora sa ordinirajućim lekarima zaključili smo da tok bolesti pacijentkinje, sada pokojne Katarine Pavlović od početka primene studijskog leka nije zahtevao hospitalizaciju, s obzirom na kliničku aktivnost bolesti kao i poslednji endoskopski nalaz, odnosno ukupni Mayo score. Činjenica je da je napravljen administrativni propust prilikom poslednje endoskopske kontrole, kada ordinirajući lekar nije zabeležio svoj predlog za hiruršku intervenciju.
  4. Povodom ovog slučaja eksternu kontrolu je sproveo i nezavisni međunardni ODIT 24. i 25. avgusta 2016, koji je uvidom u dokumentaciju doneo zvaničan izveštaj u kojem se navodi da NIJE BILO NIKAKVE GREŠKE u sprovođenju studije (zaključak ODIT-a se nalazi u prilogu).
Imajući u vidu navedeno, jasno je da je Vojnomedicinska akademija nastojala da u svakom trenutku, na transparentan način pristupi razjašnjenju svih elemenata ovog nemilog događaja.
Još jednom, izražavajući saučešće i iskazujući puno razumevanje za bol roditelja, ostaje veoma gorka činjenica da pre objavljivanja teksta u listu Večernje novosti i emitovanja priloga na TV Prva i na sajtu B92 nisu kontaktirani ni Ministarstvo odbrane ni Vojnomedicinska akademija, što je protivno principima novinarstva i nanosi, pre svega dodatnu bol porodici, a zatim i nemerljivu štetu ugledu VMA, našim lekarima dr Dinu Tarabaru i dr Tanji Pecelj Broćić i Vojsci Srbije u celosti.

UPRAVA VOJNOMEDICINSKE AKADEMIJE

Rešenje etičkog odbora Lekarske komore Srbije

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas