93.jpg

RENDGEN 21.VEKA: NOVI 128-SLAJSNI SKENER NA VMA

27. 12. 2010

Beograd, 27.decembar- Ministar odbrane Republike Srbije  gospodin Dragan Šutanovac svečano je danas u VMA pustio u rad novi 128-slajsni skener. 

„Iako će godina za nama biti upamćena po ekonomskoj krizi, za sistem odbrane i za vojno zdravstvo ona će po postignutim rezulatatima ostati upamćena kao jedna od uspešnijih u protekloj deceniji“, istakao je ministar Šutanovac  naglasivši da su VMA i Vojne bolnice u Nišu i Novom Sadu u službi građana Srbije, vojnih i civilnih osiguranika  ispunili sve zadatke, što se pre svega odnosi na lečenje, ali i druge veoma značajne aktivnosti kao što je učešće u mirovnim misijama UN. 

„ Od trenutka kada je VMA otvorena za civilno zdravstvo, svake godine beleži veliki rast u prihvatu civilnih pacijenta, pri čemu je samo ove godine pregledano 100.000 civilnih osiguranika. Ove godine smo uradili više od 20 hiljada hiruških intervencija, i hospitalno je lečeno oko 30. bolesnika. Urađeno je  i 13 veoma teških transplantacija jetre i 21 transplantacija bubrega“, rekao je ministar Šutanovac.

Ministar odbrane podsetio je da se  intenzivna tehnološka obnova VMA nastavlja, u službi zdravlja svih građana naše Republike koji, evo već tri godine, pod ravnopravnim uslovima koriste usluge VMA i da su dijagnostičke mogućnosti ove ustanove prethodnih godina  značajno unapređene puštanjem u rad nove magnente rezonanse snage 3 Tesle, angiobloka za sprovođenje interventnih kardioloških i neuroloških procedura, današnjim puštanjem u rad 128-slajsnog skenera i najavio da će uskoro u ovoj ustanovi početi da radi i nova barokomora.

- Institut  za radiologiju VMA, kao i zdravstvo Srbije u celini su bogatiji za još jedan aparat najnovije generacije za kompjutersku tomografiju čija će upotreba  značajno unaprediti kvalitet, preciznost i brzinu radiološke dijagnostike. –naglasio je načelnik VMA general-major prof.dr Miodrag Jevtić  i naglasio da ovaj „rendgen 21.veka“ daje veoma detaljne i precizne prikaze mekih tkiva, krvnih sudova i kostiju i može da napravi čak 128 preseka tkiva, što uz veliku preciznost i informativnost omogućava izvođenje kvalitetne radiološke dijagnostike i detaljan pregled celog tela za samo nekoliko sekundi, što je od velikog praktičnog značaja, posebno za obradu politraumatizovanih pacijenata. Pregledi i dijagnostičke procedure su brzi, bezbolni i često zamenjuju brojne invazivne postupke-kazao je načelnik VMA.

- Za pacijente VMA kupovina ovog skenera znači skraćenje liste čekanja, kao i bržu, precizniju i pouzdaniju dijagnostiku. Procenjuje se da će na ovom aparatu moći da se uradi godišnje 20 odsto više pregleda nego na postojećem 64-slajsnom skeneru na kome se u toku jedne godine obavi oko 11 hiljada snimanja.-rekao je general Jevtić.

Načelnik Instituta za radiologiju potpukovnik mr Slobodan Ćulafić istakao je da se ovaj skener može koristiti za sprovođenje procedura kao što su virtuelna kolonoskopija, bronhoskopija, pregledi krvnih sudova celog tela (angiografije), kao i CT perfuzija kod akutnog infarkta mozga. Primena 128-slajsnog MSCT ima poseban značaj i za kardiološka ispitivanja jer omogućuje izvođenje visoko precizne koronarografije, kao i  kontrolu krvnih sudova i plasiranih stentova. Softverske mogućnosti aparata omogućuju obradu mnogo više procedura u kraćem vremenskom intervalu i veću iskorišćenost dobijenih informacija. –kazao je Ćulafić .

Svečanom puštanju u rad najnovijeg skenera prisustvovali su i državni sekretar za vojno zdravstvo gospodin Zoran Vesić, zamenik načelnika Generalštaba genral-major Mladen Ćirković, načelnik Uprave za vojno zdravstvo brigadni general Veljko Todorović, brigadni general Milan Bjelica, članovi Kolegijuma načelnika VMA. 
Tokom posete VMA ministar odbrane Srbije  je obišao Visoku školu medicine VMA i razgovarao sa kadetima prve i druge godine.
  

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas