Sestre UK 2023.jpg

Saradnja sestrinstva VMA sa Ujedinjenim Kraljevstvom

17. 05. 2023

Predstavnice Službe za zdravstvenu negu Vojnomedicinske akademije master med. sestra Bojana Jovanović i med. sestra Mara Tešić boravile su u službenoj poseti Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Severne Irske.
Povod putovanja bilo je učešće na 58. komemorativnom pomenu Florence Nightingale Commemoration Service održanom 16. maja 2023. godine u katedrali Svetog Pavla Londonu, koji se godišnje održava u čast sestre Florens Najtingel, začetnice modernog sestrinstva. Organizator događaja koji je okupio oko 2.000 stranih i domaćih zvanica iz različitih organizacija i zajednica medicinskih sestara i babica, humanitarnih organizacija je Fondacija Florence Nightingale.
Pored razmene iskustva medicinskih sestara i upoznavanja sa načinom obeležavanja Međunarodnog dana sestara u ovoj zemlji, službena poseta bila je prilika za razgovore u vezi nastavka vojnomedicinske saradnje sa potpukovnikom Alison Cripps iz 2. medicinske brigade i brigadnim generalom u penziji Alison McCourt, bivšim komandantom 2. medicinske brigade Oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva. Teme razgovora uključile su uspostavljanje saradnje sa Fondacijom Florence Nightingale, upoznavanje sa vrstama i načinima edukacije medicinskih sestara, predstavljanje rada medicinskih sestara u britanskim zdravstvenim institucijama, kao i unapređenje saradnje sa Centrom za obuku 2. medicinske brigade OS UK.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas