428.jpg

"Savremeni trendovi u oftalmohirurgiji"

19. 09. 2008

Beograd, 19. septembar - U organizaciji Klinike za očne bolesti VMA u amfiteatru VMA održan je  Drugi simpozijum sa međunarodnim učešćem pod nazivom „Savremeni trendovi u oftalmohirurgiji “ i svečana javna sednica Nastavno-naučnog veća VMA na kojoj je prof.dr Tomas Džon sa Lajola univerziteta u Čikagu izabran za gostujućeg profesora VMA. 

Obraćajući se prisutnim gostima-predavačima, profesorima, uglednim imenima srpske i svetske oftalmologije, načelnik VMA i predsednik Nastavno-naučnog veća VMA, general-major prof. dr Miodrag Jevtić izrazio je posebno zadovoljstvo što Klinika za očne bolesti VMA  danas predstavlja jednu od najprestižnijih celina VMA i pionira u uvođenju najnovijih metoda hirurgije oka u rutinsku  praksu  na prostorima Srbije i ovog dela Evrope.  »Visoko cenimo saradnju i pomoć svetskih eksperata, kakav je prof. Džon, od danas, gostujući profesor VMA i nastavićemo da i dalje šaljemo naše mlade stručnjake u svetski poznate naučne centre  gde će moći da se upoznaju sa savremenim trendovima u oftalmohirurgiji i da sve to što nauče primene u našoj kliničkoj praksi « istakao je general  Jevtić.     

Načelnik VMA dodelio je prof. Tomasu Džonu sertifikat i plaketu gostujućeg profesora VMA. 

U nastavku simpozijuma  eksperti Klinike za očne bolesti VMA predvođeni Načelnikom, pukovnikom, prof. dr Miroslavom Vukosavljevićem, predstavili su kroz „hirurgiju uživo“ koju su u teleprenosu iz operacione sale mogli da  prate svi prisutni, svoja dostignuća u oblasti laserskog skidanja visokih dioptrija egzajmer laserom, kao i metodu zadnje mikroincizijalne bešavne vitrektomije 23G koju mnogi nazivaju „komarac  tehnikom“ gde se kroz rez od 0.7 mm pristupa najdubljim strukturama oka-staklastom telu i mrežnjači i PHACO hirurgije katarakte sa ugradnjom multifokalnog i asferičnog sočiva.


Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas