43.jpg

Sestrinstvo VMA – Inter-disciplinarna saradnja

03. 06. 2011

Društvo medicinskih sestara, tehničara i babica Ljubljane u poseti VMA

03.06.2011.

Poseta medicinskih sestara i tehničara Društva medicinskih sestara, tehničara i babica Ljubljane je jedna u nizu mnogobrojnih stručnih skupova čiji je domaćin i organizator bila Vojnomedicinska akademija.

U sastavu delegacije je bila predsednica Društva iz Ljubljane, gospođa Đurđa Sima, podpredsednik Društva i član Borda direktora ICN, gospodin Peter Požun i predsednik Sindikata gospođa Saša Kotar.

Goste iz Ljubljane su pozdravili zamenik načelnika VMA, puk. doc.dr Dragan Dinčić i glavna sestra VMA vs. Verica Milovanović.

Pored stručno-konstruktivnih dogovora o unapređenju i proširenju dalje saradnje u cilju razmene stručnog znanja i prezentacije najnovijih saznanja sa kolegama u struci, gosti su obišli i jedan broj organizacionih jedinica i pri tom se upoznali sa organizacijom rada i stručnim aktivnostima sestara i tehničara VMA.

Gosti su VMA napustili zadovoljni pruženom prilikom ne samo da posete VMA već i da se lično upoznaju sa brojnim medicinskim sestrama i tehničarima. Zahvalili su se na toplom i prijateljskom prijemu, uz želju da ovaj vid saradnje preraste u jednu lepu praksu i tradiciju.

Obuka medicinskih sestara iz Egipta na VMA

07.06.2011.

Tokom prošlogodišnje posete delegacije Ministarstva odbrane Egipta koju su činili general-major Mohamed Hosni Hanza Ibrahim i gospođa puk. Mona Jusuf Mohamed Mahmud postignut je dogovor o usavršavanju medicinskih sestara Ministarstva odbrane Egipta u našoj ustanovi u domenu intenzivne nege, hirurgije, fizikalne terapije i rehabilitacije, hemodijalize i radiološke dijagnostike i terapije. Povodom početka obuke prve grupe medicinskih sestara, Vojnomedicinsku akademiju je posetila privremena otpravnica poslova Ambasade Arapske Republike Egipat u Beogradu Aja Saad.

Nakon upoznavanja sa sadržajem pripremljenog nastavnog plana i programa obuke, gospođa Aja Saad je sa načelnikom Sektora za školovanje i naučnoistraživački rad, pukovnikom prof. dr Predragom Romićem i njegovim najbližim saradnicima obišla Kliniku za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju na kojoj će se izvoditi praktična obuka kao i deo Internata VMA gde će medicinske sestre biti smeštene.

Kompletna obuka medicinskih sestara Ministarstva odbrane Egipta će se odvijati u okviru bilateralne vojne saradnje Ministarstava odbrane Republike Srbije i Egipta.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas