Simpozijum o malignitetima gastrointestinalnog trakta.jpg

Simpozijum o malignitetima gastrointestinalnog trakta

17. 10. 2012

Simpozijum posvećen lečenju karcinoma želuca i metastatskog kolorektalnog karcinoma u organizaciji Klinike za opštu hirurgiju i Klinike za gastroenterologiju i hepatologiju VMA održan je 16. oktobra 2012. godine na Vojnomedicinskoj akademiji.
Načelnik Klinike za opštu hirurgiju pukovnik doc. dr Mile Ignjatović otvorio je simpozijum predavanjem o epidemiologiji karcinoma želuca koji je po rezultatima statistike na petom mestu po učestalosti u našoj zemlji, dok se u svetu smatra jednim od vodećih uzročnika smrti. Pukovnik prof. dr Dino Tarabar izneo je rezultate kliničke studije ToGA koji dokazuju da biološka terapija predstavlja korak napred pri lečenju ovog oboljenja, a dr Ivana Tufegdžić istakla je ulogu HER2 statusa kao važnog prognostičkog i prediktivnog faktora.
U nastavku ovog stručnog skupa govorilo se o metastatskom kolorektalnom karcinomu. Sa epidemiologijom ove bolesti značajne na globalnom nivou prisutne je upoznao načelnik Klinike za gastroenterologiju i hepatologiju VMA pukovnik prof. dr Radoje Doder, a usledila su izlaganja o značaju inhibicije angiogeneze, mogućnosti operativnog lečenja ove vrste oboljenja, o ulozi radioterapijskih procedura, ali i o efikasnosti upotrebe određenih medikamenata pri tretmanu gastrointestinalnih maligniteta.
 
Beograd, 17. oktobar 2012. godine

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas