Picture 406.jpg

Simpozijum o sanitetu u balkanskim ratovima

25. 09. 2012

Povodom obeležavanja stote godišnjice od početka balkanskih ratova danas je na Vojnomedicinskoj akademiji održan simpozijum "Srpski vojni sanitet u balkanskim ratovima". Organizatori tog skupa su Uprava za zdravstvo Ministarstva odbrane i Akademija medicinskih nauka Srpskog lekarskog društva (SLD).
 
Simpozijum je otvorio načelnik Uprave za vojno zdravstvo pukovnik prof. dr Zoran Popović. On je podsetio da je istorija saniteta i vojne medicine na prostorima Srbije duga više od 170 godina i da je neraskidivo vezana sa sudbinom države i naroda. "U balkanskim ratovima je srpski vojni sanitet bio važan, funkcionalni deo vojske, kao aktivna podrška u zdravstvenom obezbeđenju svih velikih bitaka. Lekari, medicinski tehničari, bolničari često su bili i u prvim borbenim redovima, uvek spremni da istinski i do kraja pomognu povređenima i obolelima, često rizikujući i svoje živote. Sa dubokim pijetetom i poštovanjem se sećamo svih pripadnika sanitetske službe od rodonačelnika do današnjih dana, od brojnih neznanih junaka do velikana, koji su slavu srpske vojne i celokupne medicine preneli ne samo u lokalnim nego i globalnim razmerama. Slavna istorija saniteta nas obavezuje da adekvatno odgovorimo današnjim izazovima i, u skladu s tim, projektujemo i buduće aktivnosti prema zahtevima i izazovima vremena", rekao je pukovnik Popović.   
Učesnike skupa pozdravio je i prof. dr Pavle Milenković, predsednik Akademije medicinskih nauka SLD. On je istakao da je Akademija u protekle četiri godine bila suorganizator šest simpozijuma koji su obrađivali rad saniteta.
 
Na Simpozijumu su obrađene teme o političkoj i vojnoj situaciji u Srbiji i na Balkanu uoči i tokom balkanskih ratova, najznačajnije operacije u tom periodu, organizaciju sanitetske službe i vojnomedicinsku doktrinu srpske vojske, principe trijaže, lečenja i evakuacije ranjenika i bolesnika, aktivnosti tri sanitetska voza, hirurško lečenje ranjenika, zarazne bolesti i epidemije, rad ratnih bolnica, Crvenog krsta Srbije, sanitetske gubitke. Posebno su opisane aktivnosti saniteta u Kumanovskoj i Bregalničkoj bici. Bilo je reči i o radu sanitetske misije Rusije u balkanskim ratovima, tačnije etapne poljske bolnice "Grad Moskva".
 
O tim temama radove su izlagali dr Aleksandar Nedok, Milisav Sekulić, dr Branislav Popović, doc. dr Veljko Todorović, prof. dr Brana Dimitrijević, prof. dr Nebojša Stanković, prof. dr Dragan Mikić, dr Jovan Maksić, dr Jovan Mladenović, Luka Nikolić i Vesna Baltić. Gost iz Rusije bila je Galina Igorevna Ševcova.
 
Beograd, 25. septembar 2012. godine
 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas