132.jpg

SRBIJA I SAD: UNAPREĐENjE VOJNOMEDICINSKE SARADNjE

13. 09. 2010

Beograd, 13.septembar - Delegacija Nacionalne grade Ohaja na čelu sa generalom Gregori Vejtom koja je u višednovnoj poseti Vojsci Srbije, boravila je danas u VMA. Zajedno sa članovima ove visoke vojne delegacije našu ustanovu posetila je i gospođa Meri Vorlik, ambasadorka SAD u Republici Srbiji.

-Ovo je nastavak dalje reafirmacije uspešne saradnje naše dve zemlje na polju vojne medicine. Sva naša dostignuća u oblasti medicinske struke i nauke, mi u VMA spremni smo da podelimo sa drugima, ali smo svesni i da moramo da učimo od drugih. Znamo da u Ohaju ima mnogo vrhunskih bolnica sa kojima možemo da uspostavimo saradnju, doprinoseći zajedno snaženju univerzalnih vrednosti, a ima li veće od zdravlja? Zato, ovu današnju posetu vidim kao veliki korak u dobrom pravcu i u ime menadžmenta i svih pripadnika VMA želim Vam dobrodošlicu. – istako je načelnik VMA general-major prof.dr Miodrag Jevtić pozdravljajući goste iz SAD.

Tokom posete, predstavnici rukovodstva VMA predstavili su dostignuća, misije i vizije naše ustanove, kao i njene rezultate u domenu službe lečenja, kao i akademske i naučne potencijale. Zatim su članovi američke delegacije obišli više organizacijskih celina VMA i neposredno se upoznali sa njihovim radom.

Na kraju posete, gosti iz SAD izneli su svoje utiske o našoj ustanovi i rezultatima današnje posete.

Gospođa Meri Vorlik, ambasadorka SAD naglasila je da je impresionirana ovim mediicinskim gradom u čiju stručnost, profesionalizam i vrhunske domete se više puta neposredno uverila. – VMA je svetski poznata ustanova i regionalni lider u mnogim oblastima medicine, sa jasnim i sigurnim perspektivama daljeg jačanja. Smatram da će naša saradnja tome dati značajan doprinos-istakla je ambasadorka Vorlik.

General Gregori Vejt, komandant Nacionalne garde Ohaja, koji je već drugi put u poseti našoj ustanovi, naglasio je da je kada god dođe u VMA uvek iznova impresioniran njenom organizacijom, mogućnostima i rezultatima, a pre svega jasnom vizijom daljeg razvoja koju je i danas primerom i delom pokazao menadžment VMA predvođen generalom Jevtićem. - Stručnost, entuzijazam i vizija, to je ono što krasi sve ljude sa kojima smo danas razgovarali, a to je garancija budućeg razvoja i napretka.-kazao je general Vejt istakavši da je VMA ustanova u kojoj može mnogo toga da se nauči.

Pukovnik dr Stefen Marković, koji je jedan od rukovodilaca medicinskog sektora u Nacionalnoj gardi Ohaja i direktor Riverside Methodist Hospital, jedne od vodećih bolnica u Kolumbusu, glavnom gradu ove amaričke države, takođe je izrazio izuzetno zadovoljstvo što je imao mogućnost da se upozna sa medicinskim gigantom kakav je VMA i sa stručnjacima koji su nesporni lideri u svojoj profesiji. On je naglasio da će narednih dana biti vođeni razgovori oko konkretizacije stručne saradnje i VMA sa bolnicama u Ohaju.

-Današnjim danom počinje novo poglavlje u istoriji naš vojnomedicinske saradnje. Temelji te  saradnje stvoreni su tokom naših razgovora i komunikacija vođenih prethodnih nekoliko godina.Danas samo u razgovoru sa generalom Vejtom i brojnim medicinskim stručnjacima iz Ohaja praktično konkretizovali sve prethodne dogovore. U tome, kao i u svim aktivnostima VMA, imamo punu podršku našeg Ministarstva odbrane, a ozbiljnost i dvosmernost ove saradnje potvrđuje i prisustvo gospođe Vorlik, ambasadorke SAD-rekao je načelnik VMA general-major prof.dr Miodrag Jevtić, na kraju posete američke delegacije.  
 
  

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas