454.jpg

Srpski vojni sanitet u misiji mira pod okriljem UN-a

04. 08. 2008

 Beograd, 4. avgust - Načelnik VMA general-major prof. dr Miodrag Jevtić primio je članove sanitetske ekipe Vojske Srbije koji su od 10. novembra 2007. do 23. jula 2008. godine boravili u DR Kongu, u okviru mirovne misije Ujedinjenih nacija-MONUC, trenutno najveće mirovne operacije UN-a u kojoj učestvuje ukupno 18.800 pripadnika iz različitih zemalja. General Jevtić je članovima tima čestitao na uspešno obavljenim zadacima i punoj afirmaciji osposobljenosti srpskog vojnog saniteta u okviru mirovnih misija o čemu svedoči i činjenica da se upravo našem timu poveravaju najodgovorniji i najsloženiji zadaci.
Sanitetski tim Vojske Srbije sačinjavali su: vođa tima, potpukovnik, dr Marko Kovinić, hirurg iz Vojne bolnice Niš, kapetan dr Milan Đokić, medicinski tehničari: stariji vodnici, Dejan Stanković i Milan Mišić, kao i vojni službenici Suzana Ilić i Jadranka Kovačević.
Od potpisivanja Memoranduma o sporazumevanju između Vlade SCG i UN 2003. godine u mirovnoj operaciji u Kongu učestvuju naši sanitetski timovi za evakuaciju vazdušnim putem-AMET (Aircraft Medical Evacuation Team). Svaki AMET se sastoji od šest specijalno obučenih i treniranih članova: dva lekara specijalista hirurške ili anesteziološke struke i četiri medicinska tehničara, a njihova osnovna uloga je izvođenje evakuacije vazdušnim putem teško obolelih ili povređenih pacijenata na udaljenim distancama, što podrazumeva intenzivnu medicinsku negu i tretman ovakvih pacijenata za vreme transporta, sa niže na višu sanitetsku etapu iz ambulanti i pokretnih bolnica do UN bolnice trećeg nivoa koja se nalazi u Kinšasi, glavnom gradu Konga ili bolnice četvrtog nivoa koja je smeštena u Pretoriji u Južnoafričkoj republici. Ovaj osetljiv i težak zadatak transporta najtežih i najozbiljnijih pacijenata uspešno obavlja srpski AMET tim. Pripadnici srpskog AMET tima u Kongu angažovani su i na poslovima medicinske repatrijacije pripadnika UN koji ne mogu nastaviti mirovnu operaciju zbog zdravstvenih razloga kao i na poslovima medicinskog obezbeđenja VIP ličnosti (Close Medical Escort and Protection for VIP).
Deseti AMET tim je tokom boravka u Kongu, za osam i po meseci, izveo 21 specijalni let u trajanju od ukupno 318 sati i preleteo 109.528 kilometara. Pripadnici desetog AMET tima medicinski su obezbeđivali i pratili specijalnog ambasadora UN, poznatog glumaca, Džordža Klunija.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas