44.jpg

Strane delegacije u poseti Vojnomedicinskoj akademiji

29. 05. 2011

Španski general-major  Alberto Asarta Kuevas, šef misije i  komandant mirovnih snaga UN-a u Libanu  
U okviru svoje zvanične posete Ministarstvu odbrane Republike Srbije povodom proslave 29. maja – Dana mirovnih misija Ujedinjenih nacija, obeleženog svečanim otvaranjem izložbe ''Mirovne misije Vojske 1956 -2011'' u Vojnom muzeju u Beogradu, španski general-major Alberto Asarto Kuevas, komandant mirovnih snaga UN-a raspoređenih u Libanu u okviru UNFIL misije je u pratnji brigadnog generala Milana Mojsilovića, zamenika komandanta Združene operativne komande GŠ VS boravio u kraćoj poseti VMA.
Gostima je dobrodošlicu na VMA poželeo zamenik načelnika VMA puk. doc.dr Dragan Dinčić. Razgovoru  su prisustvovali načelnik Sektora za lečenje, puk. dr Stevan Sikimić i komandant Lake poljske bolnice puk. dr Nikola Zec.
U toku kratke posete, gostu je predstavljena VMA, njeni raspoloživi kapaciteti i mogućnosti, uz napomenu da ona, kao jedna od vodećih vojnozdravstvenih ustanova u regionu, nudi i raznovrsne kvalitetne akreditovane programe edukacije i obuke na svim nivoima i u skoro svim oblastima medicine. Jedan od vidova obuke je i obuka ljudstva za učešće u mirovnim misijama koja se odvija u okviru naše Lake poljske bolnice, kojom rukovodi puk. dr Nikola Zec koji je gostu dao kratku retrospektivu učešća naših pripadnika u misijama u Kongu, Čadu i Centralnoafričkoj Republici.
General Kuevas se zahvalio na sažetom ali iscrpnom prikazu naših kapaciteta i potencijala. Zadovoljan onim što je čuo i video, izrazio je interesovanje za moguće angažovanje naše bolnice u mirovnim misijama, mogućnostima njenog proširenja ali i školovanja i obuke  medicinskog kadra.
Izneo je i problem sa kojim se oni suočavaju u Španiji zbog smanjenja broja pripadnika Oružanih snaga, a koji se odražava i u domenu njihove edukacije i obuke koja se u velikoj meri razlikuje od obrazovanja civilnog medicinskog kadra. Izrazio je i zadovoljstvo saznanjem, koje je njemu kao vojniku veoma važno, da u njegovom okruženju postoji dobro obučen i opremljen tim ekseparata spreman da pruža medicinsku podršku u mirovnim misijama ili slučajevima masovnih katastrofa,  pomoć koju civilni doktori nisu  u stanju da obezbeđuju.  
General je želeo da zna da li se obuka ljudstva kod nas vrši u okviru Lake poljske bolnice, i na koji način regrutujemo vojne lekare, što je, po njegovim rečima, još jedan od problema prisutnih u njegovoj zemlji.
Bio je zadovoljan odgovorom da smo optimalno rešenje pronašli u osnivanju Medicinskog fakulteta koji će školovati medicinski kadar za potrebe Sistema odbrane,  i naglasio da možemo biti ponosni na sve naše, do sada, postignute rezultate i uspehe, ponosni na naše kapacitete i potencijale. 
 
Delegacija Ministarstva unutrašnjih poslova Kuvajta  
Poseta visoke delegacije MUP-a države Kuvajt Vojnomedicinskoj akademiji je usledila kao rezultat posete predsednika Tadića  Kuvajtu, u okviru koje su  Srbija i Kuvajt potpisali sporazum o saradnji u oblasti odbrane, vojnog zdravstva, građevinske i poljoprivredne industrije.
Petočlanu kuvajtsku delegaciju  predvođenu general-majorom Eid A.M. Almutairijem, podsekretarom  za infrastrukturu u MUP-u, činili su g-din .dr Faisal Aloraifan, načelnik Sektora za zdravstvo, g-din dr Mohmud H.N. Jasem, nadležan za zdravstveno i medicinsko obezbeđenje u korektivnim ustanovama MUP-a, g-din inženjer Abulvaheb E. Alostad, iz Direkcije za izgradnju, i g-din Sameh M. Elošrm, glavni inženjer MUP-a.
Pored g-dina Homoud A.Al-Shauija, 3. sekretara u ambasadi Kuvajta,  goste je pratila i delegacija Direkcije Kuvajt-Srbija na čelu sa g-dinom Vukom Perićem, direktorom Direkcije i g-dinom. Milanom Drljevićem, vodećim saradnikom za arhitekturu.
Cilj ove posete je bio da se sagledaju mogućnosti izgradnje vojne bolnice  za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova Kuvajta. To bi bila prva bolnica te vrste u njihovoj zemlji. U želji da postane i jedna od vrhunskih nacionalnih zdravstvenih institucija, prepoznatljiva po visokim standardima i kvalitetu zdravstvenih i medicinskih usluga, gosti su izrazili veliko interesovanje za uspostavljanjem saradnje sa Vojnomedcinskom akademijom u okviru koje bi  se u tom domenu vršila razmena stručnog znanja i iskustva, razmena eksperata i edukacija tehničkog i medicinskog kadra.
Imajući u vidu cilj posete, gostima je ukazana prednost arhitetktonskog rešenja i koncepcije rada VMA koja omogućava da se 24 časa dnevno, 365 dana u godini,  kroz redovno radno vreme i dežurstva pod jednim krovom pokrivaju svi segmenti medicine.
Gostima je dobrodošlicu na VMA poželeo načelnik VMA, puk. prof. dr Marijan Novaković koji je sa svojim najbližim saradnicima pokušao da kroz dokumentarni film o VMA i prezentacije onih organizacijskih jedinica za koje su gosti izrazili posebno interesovanje predstavi našu instituciju koja u regionu  dominira ne samo u domenu mirnodopske, nego i ratne medicine.
Kroz prikaz organizacijske strukture, naglašena je prednost postojanja Dnevne bolnice koja omogućava brže, efikasnije, kvalitetnije i racionalnije  lečenje. Istaknuto je i da stalno pratimo razvoj medicinskih tehnologija i najnovija svetska dostignuća u medicini, i da se, kao rezultat toga, možemo pohvaliti novom medicinskom opremom najnovije generacije, moderno opremljenim salama  hirurškog bloka i jedinice intenzivne nege. Ukazan je i značaj koji Sektor za logistiku ima u pružanju snažne logističke podrške, odnosno obezbeđenja tehnološko-tehničkih i finansijskih uslova neophodnih za normalno funkcionisanje VMA
Pored lečenja, edukacija i obuka kadrova su prikazani kao oblasti koje nude velike mogućnosti za uspostavljanje saradnje sa svim zainteresovanim zemljama, pri čemu VMA igra značajnu ulogu kao važan segment u Sistemu odbrane naše zemlje, i koja bi se odvijala  u okviru bilateralnih dogovora na nivou Ministarstava odbrane. 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas