Uro122022-1.jpeg

Tehnologija u službi zdravlja

20. 12. 2022

Urolozi Vojnomedicinske akademije organizovali su dvodnevni trening sa ciljem usavršavanja iz oblasti savremenog hirurškog lečenja - laparoskopskim pristupom.
Tokom dva dana operativnog programa uspešno je urađeno pet operacija minimalnoinvazivnom metodom. Urađene su dve pijeloplastike, jedna nefrektomija (odstranjivanje bubrega), jedna parcijalna nefrektomija, kao i jedna operacija karcinoma prostate. Pacijenti su uz pomoć naprednih hirurških tehnika proveli na bolničkom lečenju duplo manje vremena nego nakon otvorene hirurgije, bez nadoknade krvi i uz minimalnu upotrebu analgetika (lekova protiv bolova). Opšta karakteristika laparoskopije je da pored veće udobnosti, pacijenti nakon operacije u kratkom vremenskom roku odlaze na kućni oporavak čime se znatno smanjuje rizik od infekcija i vrlo brzo se vraćaju redovnim životnim aktivnostima, što je bio slučaj i ovog puta.
Trening je osmišljen i u cilju uvežbavanja donorske nefrektomije, inovativne metode koja se smatra standardom u svim svetskim zdravstvenim centrima, zahteva izuzetno iskustvo u laparoskopskom pristupu, ali i dodatno osnažuje program living transplantacije.
Prisustvo iskusnih edukatora iz Slovenije, Makedonije, Crne Gore, Republike Srpske i bolnica u Srbiji u kojima ova metoda ima tendenciju razvoja, organizovano je radi novih saznanja i principa rada. Nakon ove edukacije urolozi VMA upoznati su sa svim oblastima laparoskopije uključujući rad sa najsavremenijim stubom za laparoskopsku hirurgiju, ali i bežičnim uređajima za kontrolu krvarenja čime je još jednom potvrđena veoma bitna uloga tehnologije u službi zdravlja, a posebno u oblasti urologije.
U kliničkoj praksi urologa VMA laparoskopska hirurgija postoji još od 2013. godine. Pored samostalnog minimalnoinvazivnog pristupa u lečenju nadbubrežne žlezde, a zahvaljujući i ovom iskustvu u lečenju prostate i bubrega, približavaju se rutinskoj upotrebi najsavremenijih metoda hirurškog lečenja.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas