Jos si mi trag.jpg

Tribina o transplantaciji na VMA

06. 10. 2023

Tribina Udruženja „Zajedno za novi život“ u okviru obeležavanja Evropskog dana donora, održana je na Vojnomedicinskoj akademiji.
U cilju podizanja svesti o značaju transplantacije i doniranja organa, a u prisustvu predstavnika Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, Uprave za biomedicinu Ministarstva zdravlja, Uprave za vojno zdravstvo i VMA, predstavnika udruženja, prijatelja i saradnika, na tribini su istaknuti rezultati transplantacionog programa VMA u prethodnim godinama, a bilo je reči i o izazovima sa kojima se suočavaju kako struka, tako i pacijenti koji čekaju na lečenje transplantacijom.
Nakon predavanja nefrologa VMA pukovnika doc. dr Nevena Vavića i dr Jelene Tadić o rezultatima living transplantacija bubrega i terapijskim protokolima u ovoj vojnozdravstvenoj ustanovi, vaskularni hirurg pukovnik doc. dr Momir Šarac i koordinator darivanja organa VMA anesteziolog pp doc. dr Goran Rondović podelili su svoja dosadašnja iskustva. Ostavljajući ključne poruke i apelujući na širu javnost da „jedno da“ može spasiti nekoliko života, te da je podrška transplantacionom programu neophodna na svim nivoima, poseban akcenat bio je i na temi utvrđivanja moždane smrti kao nedovoljno poznatog pojma, a koji usled predrasuda može da utiče na donošenje odluke porodice u najtežim trenucima.
Ispred Udruženja „Zajedno za novi život“ Željka Bojić i Olivera Jovanović, ujedno pacijentkinje koje čekaju na lečenje transplantacijom, Jasmina Matić, donor organa supružniku, Lazar Čolić i Mladen Todić, pacijenti koji žive zahvaljujući transplantaciji, ostavili su poseban utisak razgovorima o ličnim borbama tokom procesa lečenja i donošenja važnih životnih odluka.
Događaj je nastavak kampanje „Još si mi trag“, pokrenute pre godinu dana i jedna je od kontinuiranih aktivnosti Udruženja, koje naglašavaju koliko društvo i pojedinac mogu da utiču na svest građana o važnosti republičkog programa transplantacije i doniranja organa.

 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas