212.jpg

U susret Sretenju: ostvareni rezultati kao podsticaj za dalje uspehe

13. 02. 2010

Beograd, 13.februar - Svečanom sednicom vojnog kolektiva VMA u našoj ustanovi obeležen je 15.februar - Dan državnosti i Dan Vojske Srbije. Pored najodgovornijih rukovodilaca i mnogobrojnih pripadnika VMA, obeležavanju su prisustvovali i visoki zvaničnici Srpske pravoslavne crkve, Skupštine grada Beograda i brojnih institucija od nacionalnog, javnog i kulturnog značaja sa kojima VMA ostvaruje uspešnu saradnju.
Na početku svečanosti, načelnik Odeljenja za moral i odnose sa javnošću VMA, naučni saradnik dr sc.med. Elizabeta Ristanović ukazala je na značaj i simboliku Sretenja Gospodnjeg u istoriji srpskog naroda i njegove vojske i na neraskidivu povezanost vojske i države u srpskoj državotvornoj tradiciji. –Vojska i njeni pripadnici uvek su bili uz svoj narod i državu, a danas 2010.godine nalaze se čvrsto na braniku evropskih pozicija svoje države. Naša VMA danas je strateški resurs Vojske i države na putu međunarodnih integracija. Mi, njeni pripadnici, ponosni smo što rezultatima svoga rada svakodnevno pokazujemo da nismo izneverili pretke i učitelje, a i da nećemo razočarati one koji će doći posle nas. - kazala je dr Ristanović.
O najznačajnijim dostignućima VMA i planovima njenog daljeg napretka besedio je načelnik VMA, general-major prof.dr Miodrag Jevtić.-Naša sadašnjost ispunjena je konsolidacijom, reorganizacijom, snaženjem, jačanjem poverenja u narodu i spremnošću da se suočimo sa izazovima vremena i standardima moderne medicine. U godini koja je za nama nastojali smo da napravimo što više novih koraka, izdigli smo se iznad brojnih problema i jasno i precizno definisali put pred nama. – rekao je Jevtić.
-Hrabro i spokojno možemo da gledamo u budućnost ne plašeći se turbulentnih izazova i realnosti tranzicionih balkanskih prostora i vremena. A i zašto bi, kada su naši stručnjaci lideri u mnogim oblastima medicinske profesije, kada sve više poznatih stručnjalka žele da dođu, rade i stvaraju u VMA-istakao je načelnik VMA osvrnuvši se na najvažnije rezultate ustanove u protekloj godini koji se odnose na sudbinski važan ulazak u plan mreže zdravstvenih ustanova Srbije koji je opravdao očekivanja, intenzivnu tehnološku obnovu ustanove koja se nastavlja, registrovano povećanje medicinskih usluga za 10-20%, vrhunske rezultate u svim granama medicine, stomatologije i farmacije, kao i saradnju sa kolegama iz civilnog zdravstvenog sektora koja je, između ostalog, učinila i da na jugu Srbije zaživi transplantacioni program bubrega. Među najznačajnije ostvarene rezulate nečelnik VMA svrstao je upis prve generacije studenata medicine i akreditaciju doktorskih studija i akademskih specijalizacija, medicinsko zbrinjavanje učesnika Univerzijade 2009, zapaženo učešće na multinacionalnoj vojnosanitetskoj vežbi MEDCEUR 2009 u Nišu i intenzivnu međunarodnu saradnju i komunikaciju koja je potkrepljena činjenicama da su 24 delegacije najvišeg ranga posetile našu ustanovu, a da je 117 stručnjaka VMA učestvovalo na naučnim i stručnim kongresima, kao i da su 4 lekara bila na stručnim usavršavanjima u eminentnim svetskim centrima. Načelnik VMA pomenuo je i uspehe časopisa Vojnosanitetski pregled i resertifikaciju standarda kvaliteta, kao i uspešnu korporativnu komunikaciju VMA. – Ipak, naši junaci protekle godine su bili učesnici humanitarne misije UN u Čadu, članovi našeg hirurškog tima, pravi ambasadori srpske medicine i Vojske Srbije- rekao je načelnik VMA.
General Jevtić naglasio je da VMA ne duguje nikome ni dinara i da je u toku kadrovsko osvežavanje institucije koje podrazumeva da se nakon konačne realizacije avgustovskog konkursa za prijem 105 lica priprema i novi kokurs za lekare, medicinske tehničare, kao i za specijalizacije. - Započeto je uređenje parking prostora VMA, a projekti telemedicine i kompletnog informatičkog sistema su u završnoj fazi. Definisani su planovi razvoja VMA do 2015.godine, a intenzivno se traže i iznalaze rešenja za dalje poboljšanje standarda i statusa pripadnika VMA, kao i mogućnosti boljeg sanitetskog snabdevanja.-istakao je načelnik VMA i dodao da se uskoro očekuje promocija Univerziteta odbrane Srbije čiji će sastavni deo biti Medicinski fakultet VMA. Jevtić je informisao prisutne i da su od 18.februara ove godine VMA i kompletno vojno zdravstvo direktno potčinjeni ministru odbrane Srbije.
- Inicijativa, kreativnost, kooperativnost, stručnost, istrajnost, lojalnost su osobine koje ćemo forsirati i podržavati i ubuduće. Više no ikad podvlačim značaj timskog rada, investicija u znanje i predanost poslu, jer su to glavni preduslovi i ključ uspešnosti kojoj težimo, u želji da svakog dana budemo sve bolji u sistemu odbrane Srbije čiji smo neodvojivi deo. Zato vas pozivam u nove radne pobede - rekao je general Jevtić čestitajući pripadnicima VMA Dan državnosti i Dan Vojske Srbije.
Povodom Dana Vojske Srbije, određen broj pripadnika VMA je unapređen u više činove, a oni koji su prednjačili u radnim rezultatima i afirmaciji VMA su nagrađeni i pohvaljeni.

U nastavku svečanosti, predstavnik Udruženja prijatelja manastira Hilandar, gospodin Dušan Nešić čestitao je zaposlenima u VMA predstojeći praznik uručivši načelniku VMA poklon-platno sa motivima Hilandara, u znak zahvalnosti za sva dobra koja čine srpskom narodu. Umetnički pečat ovom veličanstvenom događaju svojim nastupima dali su prvakinja drame Narodnog pozorišta –Rada Đuričin, kao i velika imena naše opere Živan Saramandić i Oliver Njego, uz klavirsku pratnju Darinke Paunović i profesora Nikole Rackova.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas