53.jpg

Učešće eksperata VMA u međunarodnim aktivnostima

14. 05. 2011

Pukovnik prof. dr Marijan Novaković, načelnik Vojnomedicinske akademije je kao član delegacije Vojnog zdravstva Ministarstva odbrane RS učestvovao na zasedanju Internacionalne radne grupe (International Working Group -IWG) Međunarodnog komiteta vojne medicine (International Committee of Military medicine- ICMM) održanog u vojnoj bolnici "QUIN ASTRID" u Briselu. u vremenu od 10.05. do 12.05.2011. godine.

Zasedanju su prisustvovali predstavnici 12 zemalja (Narodne Republike Kine, Kipra, Nemačke, Malezije, Malija, Holandije, Kraljevine Norveške, Ruske Federacije, Saudijske Arabije, Nikaragve, Tunisa i Srbije), a sastancima je predsedavao Generalni sekretar Međunarodnog komiteta vojne medicine dr Jacques Sanabria.

Razmatran je veoma širok spektar pitanja koji se između ostalog odnosio na pripreme za Kongres ICMM i nteziviranje saradnje i aktivnije učešće zemalja članica ICMM.

Što se Kongresa ICMM tiče, predviđeno je da se održi u novembru ove godine u gradu Abudži u Nigeriji. na kome će se, pored već definisanih tema, izvršiti izbor novog generalnog sekretara, verifikovati izbor predloženih predsedavajućih tematskih odbora, definisati dalji pravci razvoja ICMM, tematske oblasti;

U pogledu saradnje i aktivnijeg učešća zemalja članica ICMM, predloženo je da se ona intenzivira kroz rad Regionalnih skupština (Regional Assemblies- RA) i Regionalnih radnih grupa (Regional Working Groups- RWG).

U okviru ICMM već postoji nekoliko takvih grupa: Panevropska, Panamerička, Panazijska i pacifička, Panarapska i zemalja Magreb-a i Panafrička radna grupa.

Vojno zdravsvo Republike Srbije je deo Panevropske regionalne radne grupe ICMM, kojom predsedava Ruska Federacija.

U toku rada Kongresa, predstavnici zemalja koje predsedavaju regionalnim radnim grupama su referisali o aktivnostima u proteklom periodu, planovima za ovu i narednu godinu i predložili načine za unapređenje rada. Razmatrane su i teme za koje bi radne grupe trebalo da organizju stručna usavršavanja zdravstvenog kadra.

Posebna pažnja je bila posvećena problematici vezanoj za zarazne bolesti zoonoznog karaktera, ratnu hirurgiju, rad medicinskih timova u mirovnim operacijama pri različitim klimatskim uslovima (pustinja, džungla, polarni predeli), pravo u oružanim sukobima (The Law of Armed Conflicts- LOAC), veterinarsku medicinu i vojnu medicinsku logistiku.

Važno je napomenuti da je ICMM internacionalna organizacija, politički i vojno potpuno neutralana, što, u odnosu na medicinske organizacije pri NATO-u

sa izraženim vojnim i političkim obeležjem, poput COMEDS-a, pruža prednost u uspostavljanju saradnje sa zemaljama koje nisu politički ili vojno bliske. S toga, ICMM čini napore da.sa svim organizacijama koje imaju slične programske ciljeve uspostavi jedan takav vid saradnje na regionalnom i globalnom nivou. Svetska zdravstvena organizacija (WHO), Međunarodna kancelarija za zarazne bolesti životinja (OIE) i Zajednički program za borbu protiv HIV/AIDS (UNAIDS )su institutcije sa kojima je ta saradnja već uspostavljenja i uspešno se odvija.

Razmatran je rad Tehničkih komisija u okviru ICMM, i posebno istaknut rad Tehničke komisije za veterinarsku medicinu koja je organizovala veliki broj dobro posećenih stručnih usavršavanja. Dat je predlog da se formiraju tri nove Tehničke komisije, i to tehnička komisija za medicinske tehničare i paramedicinski kadar; tehnička komisija za ratnu hirurgiju i hirurgiju u prirodnim katastrofama, i tehnička komisija za medicinsku podršku mirovnih operacija za očuvanje mira.

Objavljivanje časopisa International Review of the Armed Forces Medical Services (IRAFMS), kao službenog glasila ICMM je takođe bilo predmet razgovora na Kongresu. Uz konstataciju da su kvalitet i obim objavljenih radova u ovom časopisu zadovoljavali odgovarajući nivo, navedeni su i prisutni problemi. Odnosili su se na dosadašnju praksu trojezičnog objavljivanja radova (na engleskom, francuskom i španskom jeziku) koja nije dala očekivane rezultate, zbog malog broja autora koji su svoje radove objavljivali na francuskom i španskom jeziku, pa je, shodno tome, predloženo je da engleski jezik bude jezik na kome će se ubuduće objavljivari radovi u časopisu IRAFMS .

Uočena je i disproporcija u broju objavljenih radova iz pojedinih zemalja članica ICMM (najveći broj radova dolazi iz Kine, Francuske i Juđne Afrike), i, u skladu stim, konstatovana potreba da predstavnici svih zemalja članica ICMM intezivnije rade na upoznavanju zdravstvenog kadra sa misijom ICMM i propagiranju aktivnijeg učešća u IRAFMS-u.

Predstavljen je i tekst predloga Strategijskog plana aktivnosti ICMM za naredni period koji bi trebalo da bude usvojen na kongresu u Abudži u novembru ove godine, i kojim je predviđen razvoj nove strategije marketinga i preporuka za zemlje članice, sa ciljem kvalitetnijeg plasiranja informacija vezanih za sam rad ICMM

U neformalnim razgovorima sa predstavnicima OS Narodne Republike Kine, Holandije, Kraljevine Norveške i Ruske Federacije zaključeno je da postoje brojne mogućnosti za uspostavljanje saradnje između vojnozdravstvenih službi ovih zemalja i Republike Srbije. Većina učesnika je upoznata sa potencijalima vojnog zdravstva Republike Srbije i vrlo je visoko ocenila njegove kapacitete za pružanje zdravstvene zaštite.

Izraženo je interesovanje za stručno usavršavanje medicinskog kadra na Vojnomedicinskoj akademiji, razmenu iskustava, intezivniju naučnu saradnju kroz zajedničke istraživačke projekte i objavljivanje stručnih radova u IRAFMS. Izraženo je bilo i interesovanje za uspostavljanje takvih odnosa u domenu vojne veterinarske službe.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas