Učešće eksperata VMA u međunarodnim aktivnostima

13. 05. 2011

U periodu od 30.04 do 4.05. 2011 god, u organizaciji Američkog udruženja za transplantaciju i Američkog udruženja transplantacionih hirurga održan je u Filadelfiji 11. Američki Kongres za transplantaciju (ATC) koji je okupio vodeće stručnjake za transplantaciju organa, ćelija i tkiva iz SAD-a i drugih zemalja sveta. Vojnomedicinsku akademiju je na ovom Kongresu predstavljao puk. prof. dr Đoko Maksić, koordinator za transplantaciju organa.

Ovaj kongres prvenstveno edukativnog karaktera bio je posvećen bazičnim i kliničkim istraživanjima u domenu transplantacije. Kroz brojne radionice i simpozijume, usmena izlaganja i poster sesije, prezentovani su najvažniji problemi u transplantaciji srca, pluća, jetre, bubrega, ali i u domenu kombinovane transplantracije organa (srce i pluća, jetra i bubreg, srce i bubreg, bubreg i pankreas), a predavanja o bazičnoj imunologiji i tarnsplantaciji, kao i klinički radovi sa iskustvima vodećih stručnjaka iz ove oblasti su ukazali na probleme transplantacione imunologije, indukcije tolerancije, celularnog i humoralnog odbacivanja, detekcije i praćenja donor specifičnih antitela na glavni sistem histokompatibilnosti .

Nedostatak organa, duge liste čekanja i problem senzibilisanih bolesnika su prikazani kao aktuelni problemi globalnog karaktera koji uskoro neće biti rešeni ni kloniranjem organa niti ksenotransplantacijom.

Ključ ovog problema leži u dobro organizovanoj mreži bolničkih koordinatora, odgovornih za iniciranje procesa donacije organa od osoba koje su doživele moždanu ili srčanu smrt, edukaciju stanovništva i medijsku prezentaciju problema, što je u mnogim zemljama uticalo na porast broja donacija organa, ćelija i tkiva i rezultiralo povećanim brojem transplantacija.

U toku rada Kongresa predočena je problematika transplantacija svih organa, koje se u SAD-u, ali i brojnim drugim zemljama, izvode rutinski, u okviru svakodnevne kliničke prakse. Posebno je naglašen značaj timskog rada u koji su uključeni stručnjaci različitih profila, zaduženi za dijagnostiku moždane smrti, održavanje donora i vijabilnosti organa, eksplantacioni i transplantacioni hirurzi, nefrolozi, hepatolozi, kardiolozi, pulmolozi, endokrinolozi, imunolozi, mikrobiolozi, virusolozi, patolozi, koji sprovode hirurški deo programa uz rešavanje ranih komplikacija, kao i praćenje efekata imunosupresivne terapije, dijagnostike i lečenja akutnog i hroničnog odbacivanja organa.

Problem reaktivacije virusnih infekcija, smernice za njihovo lečenje, limfoproliferativne bolesti i pojava tumora nakon transplantacije su bile teme većeg broja predavanja i poster sesijama.

O značaju rekurentnih bolesti u graftu, ili de novo bolesti grafta i klasifikacijama akutnog odbacivanja organa govorili su istaknuti nefrolozi, hepatolozi, kardiolozi i patolozi, a naš predstavnik, puk. prof. dr Đoko Maksić je istakao značaj formiranja Srbijatransplanta, mreže bolničkih koordinatora u Srbiji, transplantacionih ambulanti u okviru naših vodećih kliničkih centara, jedinstvenih lista čekanja za transplantaciju bubrega, jetre, srca i drugih organa, ali i ćelija i tkiva.

Samo na ovaj način, uz snažnu podršku Uprave za biomedicinu, nadležnih ministarstava i RZZO, možemo dalje razvijati program transplantacije u Srbiji i polako dostići rezultate razvijenih evropskih zemalja i SAD.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas