230412.jpg

Učešće Nacionalnog centra za kontrolu trovanja VMA na Naučnom savetodavnom odboru OPCW

23. 04. 2012

Naučni savetodavni odbor Organizacije za zabranu hemijskog oružja(OPCW), održao je svoju 18. sednicu u periodu od 16. do 19. aprila 2012. godine u Hagu, Kraljevina Holandija. Kao član ovog najvišeg savetodavnog tela Organizacije za zabranu hemijskog oružja učestvovala je prof. dr Slavica Vučinić, načelnica Nacionalnog centra za kontrolu trovanja VMA. Uloga Naučnog savetodavnog odbora je da omogući Generalnom direktoru OPCW da u okviru njegovih ingerencija, daje specijalizovane savete Skupštini, Izvršnom odboru ili Državama članicama, iz oblasti nauke i tehnologije u skladu sa Konvencijom.
 
Konvencija o zabrani razvoja, proizvodnje, skladištenja i upotrebe hemijskog oružja i o njegovom uništavanju, kao prvi multilateralni sporazum o razoružanju koji zahteva totalno eliminisanje čitave kategorije oružja za masovno uništavanje, pod efektivnom međunarodnom kontrolom i verifikacijom i u tačno utvrđenom vremenskom roku, stvorila je suštinske uslove da se celokupna međunarodna zajednica oslobodi jedne od najopasnijih kategorija oružja i time ne samo da se oseti mnogo sigurnijom i bezbednijom, već i da saradnja u ovoj oblasti bude efikasnija.  
Republika Srbija, kao aktivna članica OPCW i zemlja koja je ispunila najvažnije obaveze iz Konvencije, stalno unapređuje i razvija saradnju sa Organizacijom za zabranu hemijskog oružja i njenim državama članicama. Mi smo sve naše kapacitete, ekspertizu i znanje u ovoj oblasti, stavili na raspolaganje jer je od najvećeg značaja da se putem saradnje i pomoći zemljama kojima je ona neophodna, omogući da obaveze iz Konvencije budu što pre i u potpunosti izvršene. 
Tokom dugogodišnje saradnje koju Ministarstvo odbrane RS i Vojnomedicinska akademija imaju sa OPCW, NCKT VMA učestvovao je u brojnim trening kursevima za instruktore iz celog sveta koji su bili na edukaciji u VMA i CUK ABHO, a saradnja će biti nastavljena i tokom ove godine. 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas