504.jpg

Učešće VMA na 39. svetskom kongresu vojne medicine

02. 12. 2011

39. svetski kongres vojne medicine, u organizaciji Međunarodnog komiteta vojne medicine – MKVM (International Committee of Military Medicine - ICMM) održan je od 20. do 25. novembra 2011. godine u Abudži, Nigerija. Delegacija Vojnomedicinske akademije bila je u sastavu prof. dr Slavica Vučinić, načelnica Nacionalnog centra za kontrolu trovanja VMA i major dr Nemanja Borovčanin iz Instituta za transfuziologiju VMA. Glavna tema Kongresa bila je „Vojna medicina i zbrinjavanje u masovnim nesrećama
Brojne delegacije razmatrale su aktuelnu problematiku u oblasti vojnog zdravstva sa posebnim osvrtom na organizaciju brojnih humanitarnih medicinskih misija, saradnju sa međunarodnim organizacijama kao što su Svetska zdravstvena organizacija, Međunarodni komitet Crvenog Krsta, Program UN za borbu protiv HIV/AIDS, Svetska organizacija za zaštitu životinja.
Tokom kongresa i zasedanja Generalne skupštine MKVM predstavljen je rad Referentnog centra za edukaciju MKVM, čije formiranje je dogovoreno na zasedanju Generalne skupštine u Kuala Lumpuru 2009. godine. Centar je formiran iz fondova Švajcarske čime je obezbeđen rad do 2013. godine. Referentni centar je medicinska jedinica oružanih snaga Švajcarske, sa zvaničnim nazivom Medicinska jedinica - Centar za edukaciju (Medical unit-Centre of Education, MU-CE). U centru radi internacionalna grupa eksperata za Zakon o oružanom konfliktu (Law of armed conflict- LOAC). Primarni zadatak ovih međunarodnih eksperata je da obezbede obuku o Zakonu o oružanom konfliktu u Referentnom centru ili čak na nivou Regionalnih LOAC kurseva, koji su do sada održani u Južnoj Africi, Saudijskoj Arabiji, Indoneziji. Planirano je da se tokom 2012. godine ovakvi kursevi održe u Tunisu i Maleziji.
MKVM osnovan je 1921. godine i okuplja vojnosanitetske službe 104 države sveta, među kojima je i Republika Srbija. Svoje aktivnosti realizuje kroz godišnje sastanke predsednika vojnosanitetskih službi, kongrese vojne medicine koji se održavaju svake druge godine, kao i kroz rad više medicinskih grana i regionalnih organizacija. U oblasti vojne medicine MKVM je prepoznata kao jedna od najznačajnijih organizacija na svetskom nivou. Vojnomedicinska akedemija veoma aktivno učestvuje u radu ove organizacije.  

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas