528.jpg

Uspešno sprovedena akcija pregleda mladeža

14. 03. 2012

Povodom dana Vojnomedicinske akademije, 2. marta 2012. godine Centar za melanome VMA organizovao je akciju besplatnih preventivnih pregleda mladeža u cilju ranog otkrivanja raka kože za građane u Domu Vojske Srbije u Beogradu. Na licu mesta su oformljene četiri zasebne ambulante u kojima su radila četiri dermatovenerologa i tri hirurga plastičara.
Interesovanje građana je bilo veliko tako da je, pored zakazanih 210 pregleda koji su obavljeni 2. marta, formiran poseban spisak za još 150 građana koji će biti naknadno pregledani u sledeća tri meseca. Kod 17 pregledanih građana otkrivena je promena koja zahteva hirurško uklanjanje i histopatološku analizu.
Dosadašnji rezultati akcije statistički odgovaraju uobičajenom broju otkrivenih sumljivih promena koji se nađu prilikom nasumičnog pregleda kože. Ovi podaci daju jasnu sliku o značaju pregleda kože, koji je u Nemačkoj od pre pet godina obavezan i nalazi se u državnom programu za borbu protiv raka.
Imajući u vidu veliko interesovanje i veliku potrebu za akciju preventivnih pregleda kože, Vojnomedicinska akademija će i ubuduće organizovati slične akcije, o čemu će javnost biti pravovremeno informisana. Lekari sa VMA ukazuju na važnost samopregleda, kao jedne od najvažnijih segmenata u borbi protiv melanoma, a više informacija o samopregledu kože možete preuzeti ovde... (uputstvo o samopregledu). 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas