1412.jpg

VATS timektomija izvedena na VMA

16. 05. 2012

Na Vojnomedicinskoj akademiji po prvi put urađena je VATStimektomija kod pacijenta kod kojeg je dijagnostifikovana generalizovana forma miasterija gravis (myasthenia gravis). Medicinski tim bio je u sastavu: major dr Nebojša Marić (hirurg), dr Nataša Vešović (asistent), dr Snežana Kovačević (anesteziolog) i instrumentarka Jasna Lukić.
 
Operacija je izvedena minimalno invazivnom grudnohirurškom procedurom bez otvaranja grudnog koša. Pacijentu, starom 49 godina, time je odstranjena uvećana timusna žlezda koja se u ovom slučaju prezentuje kao jasno ograničen tumor lokalizovan iza grudne kosti u precizno medicinski definisanom anaomskom prostoru koji se zove prednji medijastinum.
 
Timusna žlezda u normalnim okolnostima nestaje sa godinama dok je njeno opstajanje i rast povezano sa raznim patološkim stanjima. Može postati tumor timusa i kao takva biti udružena sa miastenijom gravis. Miastenija gravis je neurološka bolest koja se još zove „teška mišićna bolest“. Karakteriše je slabost voljne muskulature i ispoljava se tegobama kao što su laka zamorljivost mišića, otežan govor (dizartrija), disfagija (otežano gutanje), vrlo često spušten kapak (ptoza).U fazama pogoršanja javlja se zahvaćenost disajne muskulature i tada su pacijenti životno ugroženi (miastenična kriza).
 
Do sada su ove operacije izvođene agresivnim hirurškim pristupom najčešće sternotomijom (pristup kao za operacije srca) ili torakotomijom (pristup kao za operacije pluća). To je činilo postupak lečenja zbog produženog postoperativnog oporavka težim, dužim i skupljim. Kako su pacijenti oboleli od mijastenije vrlo riskantni za anesteziju, kao i za postoperativno praćenje, smanjenje traume doprinosi značajno bržem oporavku i smanjuje broj dana ostanka u bolnici za više od 50 posto. 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas