MO_Finska_25102018.jpg

VMA posetila delegacija Ministarstva odbrane Finske

25. 10. 2018

Delegacija Ministarstva odbrane Republike Finske na čelu sa stalnim sekretarom Juka Justijem, koja u okviru redovnih bilateralnih konsultacija u oblasti odbrane boravi u poseti Ministarstvu odbrane Republike Srbije, posetila je danas Vojnomedicinsku akademiju (VMA).
Zastupnik načelnika VMA pukovnik prof. dr Miroslav Vukosavljević upoznao je sagovornike sa delokrugom rada i načinom organizacije ove vojnozdravstvene institucije. Rekao je da VMA predstavlja ne samo impresivnu građevinu već i 174 godine dugu bogatu istoriju vojnog zdravstva.  Pored lečenja vojnih i civilnih osiguranika, što je i primarna svrha postojanja ove bolnice, VMA neguje i obrazovnu i naučnoistraživačku funkciju, što je važno za očuvanje kontinuiteta pružanja vrhunske zdravstvene usluge.
Dekan Medicinskog fakulteta VMA Univerziteta odbrane pukovnik prof. dr Tihomir Ilić predstavio je Fakultet koji trenutno školuje šest klasa osnovnih akademskih studija medicine. Dekan Ilić je naglasio da je tradicija obrazovanja vojnog zdravstva mnogo duža, ali da je formalizovana osnivanjem Medicinskog fakulteta VMA 2009. godine, koji je deo najmlađeg državnog Univerziteta, Univerziteta odbrane. Rekao je da je na ovom fakultetu već diplomiralo preko 100 vojnih lekara sa najvišim univerzitetskim prosekom studiranja, a da od ove godine školuje i civile bez obaveze daljeg angažovanja u Ministarstvu odbrane.
Delegacija Finske posetu je završila obilaskom VMA kroz koju je mogla detaljnije da se upozna sa kapacitetima ove vojnozdravstvene ustanove.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas