47.jpg

VMA - Razmena stručnog znanja i iskustva na nacionalnom i međunarodnom nivou

25. 05. 2011

Farmacija
Institut za farmaciju VMA je bio domaćin seminara održanog u periodu od 20. do 25.  maja 2011., u organizaciji Evropskog udruženja bolničkih farmaceuta. ''Bolnički farmaceut kao deo Komisije za lekove'' i ''Bezbednost pacijenta: uloga bolničkog farmaceuta'' su bile teme kojima je seminar bio posvećen. Učešće      bolničkih farmaceuta iz bivših republika: Slovenije, Hrvatske, Bosne, Republike Srpske, Makedonije, Estonije, Slovačke, Češke, Bugarske i Srbije je ovom skupu dalo međunarodni karakter. Predavači i organizatori skupa su bili eksperti iz Austrije i Italije.
U sklopu  posete organizovan je i obilazak Instituta za farmaciju VMA, u okviru koga je gostima prezentovana VMA kao zdravstvena ustanova tercijarnog nivoa zbrinjavanja, i mesto i uloga Instituta za farmaciju kao njenog organizacijskog dela zaduženog za obezbeđenje lekova i medicinskih sredstava za potrebe lečenja, preventivno-medicinskog i naučno-istraživačkog rada.
S obzirom na međunarodni karakter, ovaj skup je bio  prilika za razmenu stručnog znanja i iskustava, uspostavljanje kontakata i afirmaciju naše ustanove.
 
Farmaceuti VMA na Prvom kongresu farmaceuta Crne Gore
Samo nedelju dana ranije,  VMA je bila prisutna na Prvom kongresu farmaceuta Crne Gore i zapažena  učešćem njenih predstavnika, vojnog službenika prof. dr Mirjane Antunović, načelnika Sektora za farmaciju, prof. dr Silva Dobrić, načelnik Instituta za naučne informacije, i asistent mr sc Aneta Perić, specijalista farmakoinformatike.
Kongres pod sloganom “Farmacija: juče, danas, sutra” je održan u periodu od 12. do 15. maja. 2011. u Bečićima, u organizaciji  Farmaceutske komore Crne Gore i Farmaceutskog fakulteta u Podgorici, i u saradnji sa Agencijom za lekove i medicinska sredstva, a pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Crne Gore. Bio je posvećen temama u oblasti farmaceutske delatnosti, sa posebnim naglaskom na najnovija dostignuća u naučnom domenu i osvrtom na regulative u farmaciji. ''Uloga bolničkog farmaceuta kao nosioca farmaceutske zaštite'' je bila tema predavanja koje je prof. dr Mira Antunović održala na ovom međunarodnom skupu.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas