45.jpg

Vojna delegacija MO R. Srbije u poseti DNR Alžiru

26. 05. 2011

Tročlana delegacija MO Republike Srbije, na čelu sa puk prof. dr Predragom Romićem, načelnikom Sektora za školovanje i NIR VMA, boravila je u službenoj poseti Direkciji za vojno zdravstvo MNO DNR Alžira, u periodu od 23. do 26. maja 2011. godine. Pored puk. prof. dr Romića, delegaciju su činili ppuk Radivoje Anđelković iz Uprave za vojno zdravstvo MO i major Ljubiša Igić iz Uprave za MVS SPO.
Cilj posete je bio sagledavanje potreba Vojnog zdravstva DNR Alžira za usavršavanjem vojnomedicinskog kadra na svim nivoima  u Republici Srbiji u narednom periodu.
U toku dvodnevne posete, organizovan je obilazak Nacionalne škole za vojno zdravstvo MNO DNR Alžira.. Našu delegaciju su dočekali general prof. dr CHAIBI Rachid, načelnik Nacionalne škole, general prof. dr MESSAUDI Faycal, načelnik Instuta za vazduhoplovnu medicinu, pukovnik BENKHELL Mohamed Mustafa, načelnik Centra za školovanje i pukovnik ZITOUNI Ali, zamenik načelnika Nacionalne škole. U toku posete članovi naše delegacije su imali prilike da se upoznaju sa organizacijom  školovanja vojnika, vojno-medicinskih kadrova, lekara, stomatologa, oralnih hirurga, farmaceuta i veterinara i oblastima u kojima se odvija, a koje uključuju medicinsku logistiku, sanitetsko snabdevanje, NHB zaštitu i vojnu higijenu.
Zbog velikog poverenja u vojno zdravstvo Republike Srbije, tradicionalnog prijateljstva dva naroda, domaćini su izrazili veliko interesovanje za edukaciju svojih kadrova u našoj zemlji u oblasti vojne medicine, razmenu stručnog znanja i iskustva, ali  i za pomoć u definisanju  osnova za usavršavanje njihovih  kadrova u njihovim vojnim zdravstvenim ustanovama. Pri tom su istakli problem nedovoljnog broja specijalista u specifičnim granama medicine i medicinskim disciplinama poput  vazduhoplovne medicine, pomorske medicine, NHB zaštite, vojne higijene, sanitetskog snabdevanja, vojne epidemiologije i menadžmenta u Vojnom zdravstvu.
Time bi želeli da obezbede potreban kontigent kvalitetnih trenera (edukatora) radi podizanja nivoa obuke u jedinicama i ustanovama, kreiraju sopstvene trening sisteme (sistem edukacije) po svetskim standardima i formiraju Centar za vojno-medicinske discipline, u čijem bi sklopu bili instituti za istraživanja u  oblastima pomorske, vazduhoplovne medicine i slično.
Navedene ciljeve bi želeli da ostvare u dve faze: u prvoj fazi usavršavanjem svojih kadrova u Republici Srbiji čime bi se obezbedio dovoljan broj specijalista za određene grane i discipline, i u drugoj fazi– stvaranjem sopstvenih kapaciteta za školovanje i usavršavanje i naučno-istraživački rad. Za početak planiraju da na usavršavanje upute 3-5 lica, a  da u perspektivi taj broj značajno uvećaju.
Pored Nacionalne škole, naša delegacija je posetila Vojnomedicinski fakultet i Institut za vazduhoplovnu medicinu, pri čemu su imali prilike da sagledaju njihove velike kapacitete i odličnu opremljenost i Centralnu vojnu bolnicu Alžira gde ih je direktor bolnice, general SONID Bachain upoznao sa njenim  istorijatom, namenom i mogućnostima.
Na poziv ambasadora Republike Srbije u Alžiru, gospodina Vladimira Kohuta, našoj delegaciji je organizovan i prijem u njegovoj rezidenciji.  
Naša se delagacija iz Ažira vratila sa plaketama Nacionalne škole za vojno zdravstvo i Centralne vojne bolnice, uverena da će  vojnomedicinska saradnja, pored vojnoekonomske i vojnoobrazovne doprineti u velikoj meri unapređenju celokupne bilateralne saradnje dve države. 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas