Vojno_zdravstvo_SajamKnjiga_2018_sajt.jpg

Najava aktivnosti Ministarstva odbrane i Vojske Srbije na Sajmu knjiga

23. 10. 2018

U 11 časova - „Vojno zdravstvo u sistemu odbrane“
Ovaj segment sistema odbrane predstaviće pripadnici Vojnomedicinske akademije putem prezentacija o funkcionisanju vojnog zdravstva, učešću sanitetskih timova u multinacionalnim operacijama i mogućnostima lečenja u vojnozdravstvenim ustanovama.

PROMOCIJE KNjIGA
12 časova - Edicija MEDICINA- „Klopka za gelere – u službi mira i humanosti“, Dušanka Mandić.
Ratne devedesete godine prošlog veka iznedrile su inovativni patent klopka za gelere dr Dušanke Mandić, kao sredstvo za lečenje ranjenika. Njena humanost predstavljena na delu i značaj ovog izuma delegirali su je za dobijanje priznanja Svetske organizacije za intelektualnu svojinu Ujedinjenih nacija „Žena ‒ svetski pronalazač” 1996. godine.
Primenom klopke pacijentima se neinvazivnom metodom izvlače gvožđeviti predmeti, smanjuju bolovi i stvaraju uslovi za novi, kvalitetniji život. Više stotina medicinskih kartona beleži pozitivne efekte upotrebe ovog izuma, a specifični slučajevi opisani su u knjizi. Od 2007. godine ovaj patent je uvršten u medicinska sredstva i zvanično se primenjuje kao nova tehnologija u medicini, a ima i primenu u lečenju drugih tegoba pacijenata.

13 časova – „Istorija sestrinstva u Srbiji – od manastirskih bolnica do kraja Drugog svetskog rata“, Stojanka Kovačević Koprivica.

16 časova - Ljubomir Milić: „Moravska divizija II poziva – dnevnik“, priređivač dr Aleksandar Životić
Pišući svoja sećanja na komandovanje Moravskom divizijom drugog poziva, general Ljubomir Milić oslanjao se na dnevnik koji je vodio tokom čitavog perioda Velikog rata, kao i sećanje za koje je u momentu pisanja dela sam svedočio da je još „uvek bilo sveže”. Smatrao je da će svojim delom, pisanim na osnovu izvora koji zvaničnim državnim i vojnim organima nisu bili dostupni, popuniti postojeću prazninu u izlaganju rada pojedinih jedinica tokom Prvog svetskog rata. I uistinu, general Milić je svojim trudom nadomestio postojeće nedostatke u do tada poznatim radovima, starajući se da što je moguće detaljnije i celovitije osvetli aktivnosti svoje divizije, kao i ratne napore i podvige svojih boraca.
Dvotomno izdanje obogaćeno je uvodnom studijom i specifičnim priređivačkim postupkom prof. dr. Aleksandra Životića, koji je prikazao okolnosti u kojima je ovaj memoarski zapis nastao i njegove osobenosti, biografiju generala Ljubomira Milića, kao i širi kontekst vojnih i političkih okolnosti u kojima je delo nastalo.

PROJEKCIJE FILMOVA VFC „ZASTAVA FILM“
od 14 časova:
-„170 godina Vojnomedicinske akademije“
- „Vojna bolnica Niš“

TRIBINA
18 časova - „Posledice upotrebe osiromašenog uranijuma tokom NATO agresije“
Učestvuju: general u penziji Slobodan Petković, prof. dr sc. med. Branka Đurović, načelnica Odeljenja za radiološku zaštitu u Institutu za medicinu rada Sektora za preventivnu medicinu VMA, dr Mirjana Anđelković Lukić. Moderator Mira Švedić, urednik Medija centra „Odbrana“.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas