329.jpg

Vojnomedicinska saradnja Srbije i Turske

24. 04. 2009

Beograd, 24. april - Načelnik VMA general-major prof.dr Miodrag Jevtić je u pratnji majora doc.dr Milana Petronijevića u periodu od   12. do 16.aprila 2009.godine boravio u zvaničnoj poseti sanitetskoj službi i vojnozdravstvenim ustanovama u Republici Turskoj. 
Domaćini posete, najviši zvaničnici turskog vojnog saniteta, upoznali su članove srpske delegacije sa organizacijom i funkcionisanjem  turske sanitetske službe koja u  svom sastavu ima  56 vojnozdravstvenih ustanova i više od 2000 vojnih lekara.
Prilikom posete Ankari, članovi naše delegacije imali su veoma sadržajne razgovore sa  načelnikom tamošnje Vojnomedicinske akademije general-potpukovnikom Hasanom  Memisogluom i dekanom Vojnomedicinskog fakulteta general-majorom M.Zeki Bayraktarom i upoznali se sa radom ove dve institucije, a obišli su i vojni rehabilitacioni centar koji spada u red najmodernijih i tehnološki najopremljenijih u Evropi.
Tokom posete Vojnomedicinskom fakultetu, general Jevtić imao je priliku da se, u ime  svojih kolega i saradnika,obrati profesorima i studentima fakulteta i upozna ih sa obrazovnim i naučnoistraživačkim potencijalima naše VMA.  Profesori i studenti ove ustanove koja godišnje upisuje oko 100 studenata i školuje ih za potrebe turske armije, izrazili su potpunu spremnost  za saradnju dve obrazovne institucije u domenu organizacije, studijskih programa i razmene predavača.
 U nastavku posete, članovi srpske delegacije  obišli su Vojnu bolnicu i Trening centar sanitetske službe kao i Vojni gerijatrijski centar u Istambulu. U razgovorima sa menadžerskim timom Vojne bolnice predvođenim  general-majorom Tunlay Cakanom  naši predstavnici upoznati su sa organizacijom rada i tehnološkim mogućnostima ove ustanove i obišli neke njene celine.
Prilikom svih razgovora sa najodgovornijim predstavnicima turske sanitetske službe iskazana je visoka zainteresovanost za saradnju sa srpskim vojnim sanitetom i VMA  u mnogim oblastima službe lečenja, razmene iskustava, edukaciji kadrova i naučnoistraživačkom radu. Vođeni su i razgovori oko razmene eminentnih stručnjaka,  podrške u publicističkoj delatnosti u nacionalnim stručnim časopisima kao i razmene informacija u vezi međunarodnih stručnih skupova.
Očekuje se da  će postignuti dogovori biti implementirani u okviru buduće bilateralne saradnje ministarstva odbrane dve zemlje.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas